Abonneer op de blog RSS feed

Op de Youless site wordt een blog bijgehouden met nieuws en tips met betrekking tot de Youless energy monitor. Volg deze blog om meer uit je Youless te halen.

Video review YouLess

door Andras Tucsni

Op Hardware.info TV is aandacht besteed aan de YouLess energiemeter. Hieronder is de Hardware.info video review te zien:

 

 

 

 

Zonnestroom productie monitoren

door Andras Tucsni

Zonnepanelen beginnen duidelijk door te breken; maar liefst 80% van de Nederlanders vindt zonnepanelen momenteel een goed idee. In 2012 wordt zelfs verwacht dat er meer zonnepanelen zullen worden verkocht dan in de voorgaande 10 jaar bij elkaar. De nieuwe 15% subsidieregeling zal deze groei nog meer stimuleren.
 

We krijgen steeds vaker de vraag of de YouLess ook is te gebruiken om de zonnestroom productie van de panelen zichtbaar te maken in de app, widget of online dienst. Wij hebben ook zonnepanelen en weten daarom uit ervaring dat het voldoening geeft om te zien hoeveel energie er opgewekt wordt. Wanneer je de naald (van de desktop gadget) ziet uitslaan, weet je dat je panelen hard aan het werk zijn. Het is bijna verslavend om naar te kijken!
 

Naast de psychologische voldoening van het zichtbaar maken van de gegenereerde stroom, is het ook nuttig om te kunnen controleren hoe goed de zonnestroom installatie werkt. Uit onderzoek van adviesbureau Local blijkt dat veel zonnestroom installaties niet optimaal functioneren. Local ondersteept het belang van monitoring om problemen vroegtijdig te signaleren en zo derving van inkomsten te voorkomen. Problemen kunnen onstaan door bijvoorbeeld een losgeraakte kabel, een defect in een paneel of omvormer.
 

Omvormers hebben vaak wel een functie om de dagopbrengst en de totaal gegenereerde elektriciteit te kunnen bekijken in het display, maar je ziet niet of ze langzaam minder gaan presteren, of dat er een bepaald deel van de dag  minder gepresteerd wordt (door schaduw bijvoorbeeld). Bovendien is de omvormer soms op een onpraktische plek geïnstalleerd en geeft hij geen informatie over het verloop van het genereren over de dag.
 

De energieopbrengsten kunnen met de YouLess uiteraard prima met de online energiemanager Bidgely worden gelogd, of gewoon intern op de YouLess. Voor het loggen van de energieproductie van zonnepanelen biedt het echter meerwaarde om te koppelen met een online dienst die voor zonnestroom gespecialiseerd is. Het voordeel is dat je dan je de eigen energieproductie kunt vergelijken met dat van anderen in de regio (die ongeveer evenveel zon hebben gehad), of regionale/landelijke statistieken kunt bekijken.
 

Een bekende site voor zonnestroom is het Duitse sonnenertrag.de (zonnestroomopbrengst.eu). Sinds kort is er een automatische import module voor de YouLess beschikbaar zodat de zonnestroom opbrengsten van je eigen zonnestroominstallatie automatisch dagelijks over het internet worden geïmporteerd in zonnestroom.eu. Officieel is deze functie nog in de testfase, maar het werkt al weken probleemloos bij een aantal testers.
 

Er is al een groep gebruikers die de YouLess gebruikt om de bruto productie van zonnepanelen te monitoren. Dit is met name makkelijk voor mensen die een subsidie volgens de “oude” SDE subsidieregeling hebben. kWh meterHierbij is het namelijk verplicht om een bruto productie elektriciteitsmeter te hebben. De YouLess kan dan dus op deze SDE meter worden aangebracht.
 

Mensen die geen bruto productie bemetering hebben kunnen gebruik maken van een los verkrijgbare kWh meter. Hiernaast is een compacte kWh meter afgebeeld. Deze kan in een groepenkast worden geplaatst en is net zo groot als een installatieautomaat (groep). Deze kWh meter heeft een puls LED heeft, zodat de YouLess er op toegepast kan worden. Omdat de YouLess iets breder is, moet de ruimte voor 2 groepen vrij zijn voor deze constructie.

 
Groepenkast met DIN rail kWh meter en YouLess

 


Als de groepenkast minder modern is en geen installatieautomaten heeft, dan kan het nog een optie zijn om een gereviseerde draaischijfmeter te gebruiken. Deze zijn vanwege de vervanging door digitale meters voor weinig geld te verkrijgen.
 

Tip: Laat de kWh meter tegelijk met de installatie van de zonnepanelen plaatsen. Er moet toch een separate groep voor de zonnestroom installatie worden geplaatst in de groepenkast. Het plaatsen van een kWh meter is dan een kleine extra moeite.

 

YouLess Gadget gebruikstips

door Andras Tucsni

Gadgets zijn volgens Microsoft “mini programs which offer information at a glance...(and are) especially useful for monitoring information”. Deze programma's zijn onderdeel van de desktop en zien er vaak uit als een fysiek ding, zoals de klok gadget.

 

De YouLess Gadget kan gezien worden als een virtuele representatie van een fysieke energie display. De “virtualisatie” van het energiedisplay heeft een aantal voordelen:

  • Het verlaagt de prijs van het product omdat er geen fysiek display gemaakt hoeft te worden

  • Er kunnen meerdere “displays” op meerdere computers draaien zonder extra kosten

  • Er zijn meer en krachtigere mogelijkheden vergeleken met een LCD energiedisplay

 

Bij de laatste punt zou misschien nog toegevoegd kunnen worden dat het er fraaier uit ziet dan een LCD display, maar dat is subjectief.

 

De gadget vorm is vooral geschikt vanwege de “information at a glance” eigenschap van gadgets. Dit werkt heel goed om bewustzijn van energieverbruik te verhogen omdat je er niet aan hoeft te denken om een programma op te starten of een andere actie te ondernemen. Bij veranderingen in het verbruik geeft de gadget dit op een niet-opdringerige manier weer. Je kunt tijdens het doen van andere activiteiten op de computer vanuit je ooghoeken veranderingen in het verbruik zien, waarmee je zijdelings steeds weer wat meer te weten komt over je verbruikspatronen. Laagdrempelig is hier het sleutelwoord.

 

Sidebar Gadgets werden in Windows Vista geïntroduceerd. De sidebar toevoeging is vanwege het feit dat de Gadgets aan de rand van het scherm in een speciale verticale strook worden getoond. Deze strook is in principe altijd zichtbaar waarbij gemaximaliseerde vensters deze strook niet gebruiken. Prima dus om af en toe een blik te werpen op de gadgets, maar er moet wel een 130 pixels brede strook van het beschikbare schermoppervlak voor worden gereserveerd.

 

De gadgets worden ook onder Windows 7 ondersteund, maar de sidebar om de gadgets in onder te brengen is hier verdwenen, vermoedelijk om de 130 pixel strook weer vrij te maken. Dat wil zeggen dat de gadgets gewoon op de desktop leven naast de pictogrammen. Wanneer vensters gemaximaliseerd worden dan dekken ze daarmee dus gewoonlijk de gadgets af, net als de rest van de desktop.

 

tl_files/blog/ontop.png

Om de gadget toch zichtbaar te houden voor die snelle blik tussendoor, is het onder Windows 7 mogelijk om voor individuele gadgets via het context menu (rechter muisknop) de altijd op voorgrond instelling aan te zetten. In combinatie met de ondoorzichtbaarheid instelling kan je een soort compromis maken tussen de zichtbaarheid van een (gemaximaliseerd) venster en de gadget.

Ik heb het zelf een poosje op deze manier gebruikt. Rechtsonder op de desktop bleek voor mij een plek te zijn waar de gadget zelden in de weg zit.

 

Niet iedereen vindt het een verbetering dat de sidebar is verdwenen onder Windows 7. Met name op laptops/netbooks/ultrabooks met het populaire 16:9 breedbeeld formaat kan een strook aan de zijkant vaak prima gemist worden bij dagelijkse bezigheden zoals browsen, email, documenten schrijven etc. Dan zijn de gadgets tenminste altijd zichtbaar.

 

tl_files/blog/sidebar7.png

Voor mensen die een sidebar willen gebruiken kan ik sidebar7 van Helmut Buhler aanraden. Dit is een gratis sidebar toevoeging voor Windows 7 in de vorm van... een gadget! Er is ook een Nederlandse vertaling beschikbaar. Persoonlijk gebruik ik dit naar tevredenheid op mijn netbook met breedbeeld formaat. Naast de klassieke sidebar functie is het ook mogelijk om de sidebar alleen te laten tonen wanneer de zijkant van het scherm wordt aangewezen met de muis (vergelijkbaar met dezelfde mogelijkheid voor de taakbalk). Dit is nuttig als je toch liever niet een strook permanent wilt reserveren voor de gadgets. Er zijn nog diverse ander cosmetische fine-tune mogelijkheden. Er is duidelijk aandacht aan sidebar7 besteed waardoor het kwalitatief ook een mooi programma is.

 

Nieuwe versie YouLess Gadget

door Andras Tucsni

Nieuwe features in versie 1.0 van de YouLess Gadget voor Windows Vista/7

De YouLess Windows desktop Gadget is een populaire YouLess download. Tenminste, die indruk krijg ik van de positieve reacties die we krijgen. Veel mensen zijn al tot verrassende ontdekkingen gekomen omdat de Gadget goed in het zicht staat op de desktop.

 

Een feature die echter nog ontbrak was de mogelijkheid om een wachtwoord in de settings op te geven. Dit is nodig om de data uit een een YouLess te kunnen lezen die met een wachtwoord is beveiligd. Deze mogelijkheid is nu toegevoegd in de nieuwste versie.

 

Verder is er een extra schaal aan de Gadget toegevoegd die tot 18kW gaat. In de vorige versie ging de hoogste schaal tot 6kW. Dit is voor een gewone enkelfase aansluiting die de meeste huishoudens hebben wel voldoende, maar in huishoudens met een 3 fase aansluiting kan er wat meer vermogen getrokken worden. Bovendien wordt de YouLess steeds meer in bedrijven gebruikt waar de 6kW grens ook vaak overschreden wordt. De Gadget en flyout grafiek kon er dan bijvoorbeeld zo uit komen te zien (voor zover dit nog een grafiek is te noemen):

 

tl_files/blog/tilt.png

 

Een andere verbetering is dat de grafiek na het starten van de Gadget meteen is gevuld met logdata uit de YouLess zodat er meteen na het opstarten van de computer een historie zichtbaar is. Ook na het ontwaken uit de slaapstand wordt de ontbrekende data uit de YouLess gelezen om “gaten” in de grafiek te voorkomen.

  

Er is tenslotte nog een verandering waar bestaande gebruikers misschien even aan moeten wennen: het schaal effect van de grafiek schaalpijlen is omgedraaid. Dit is veranderd om consistent te zijn met de (Android) app waarbij je met swypen de grafiek groter maakt wanneer je omhoog veegt (in plaats van de verticale as schaal groter te maken) en vice versa. De pijlen komen nu overeen met die swype richting. Als je het gebruik van Gadget en app afwisselt leidt het anders tot verwarring hebben we gemerkt.

  

Het versie nummer van de Gadget was tot nu toe nog in de 0.x reeks, maar bij deze zetten we hem op 1.0. De basis lijkt voldoende te zijn gezet om naar dit nummer door te gaan. Versie 1.0 van de Gadget is te downloaden van de downloads pagina.

 

Tip: Sluit voor het installeren van de nieuwe Gadget eerst de eventueel nog draaiende oude Gadget af. Windows controleert hier niet op terwijl dit wel nodig is voor een succesvolle update.

 

De mechanische ventilatie

door Andras Tucsni

De mechanische ventilatie zorgt in veel woningen voor een goed binnenklimaat. Zo ook in die van ons. Verse lucht komt via roosters boven het raam binnen en de 'vuile lucht' wordt via luchtkanalen door de ventilatiebox op zolder aangezogen en vervolgens het huis uit geblazen.

 

Met een 3 standen regelaar in de keuken en badkamer kan de afvoersnelheid worden geregeld. Meestal zetten we deze tijdens het koken of na het douchen op stand 3 en verder staat hij altijd op de laagste stand. Tenminste, als we niet vergeten om de stand weer terug te zetten...

 

Zo'n 3 ventilatiebox met 3 standen regeling wordt vaak met een perilex stekker aangesloten waardoor je het verbruik van de mechanische ventilatie niet met een gewone stekker energiemeter kunt meten. Op de ventilatiebox zelf en in het bijgeleverde boekje staat ook geen aanduiding van het energieverbruik. Zelfs wanneer dit wel zou zijn vermeld schijnt dit verbruik met de jaren hoger te worden, dus ook hier geldt weer: meten is weten.

 

Met de YouLess iOS of Android app is het verbruik gelukkig toch makkelijk te meten. Nadat de perilex stekker uit de wandcontactactdoos is getrokken registreert de app de verandering in het totaalverbruik dat hierdoor ontstaat. Dit wordt met de “verschil pijltjes” op het scherm aangegeven.

 

tl_files/blog/perilex-uit.png

 

Ik heb dit met onze ventilatiebox gedaan terwijl deze op stand 1 stond. Zoals in het screenshot is te zien is het verbruik in 2 stappen van 3 en 4 Watt gezakt: het verbruik op stand 1 is dus 7 Watt. Dat valt me eigenlijk nog mee. Ik heb in dit artikel gelezen dat het dubbele hiervan niet ongewoon is voor een ventilatiebox. Het kan dus per model ventilatiebox behoorlijk verschillen.

 

In een eerdere post had ik bedacht dat dit verbruik niet meegerekend hoeft te worden als sluipverbruik, waarmee ons sluipverbruik op 51 Watt komt: 0,051x24x365=447kWh per jaar. Dat komt ongeveer overeen met een gemiddeld huishouden in Nederland.

 

En hoe zit het dan met ventilatiestand 2 en 3? Nadat de perilex stekker weer is terug geplaatst, kan op dezelfde manier gemeten worden hoeveel het verbruik omhoog gaat wanneer de ventilatiestand hoger gezet wordt. Voor onze ventilatiebox blijkt stand 2 (die we eigenlijk nooit gebruiken) dan 11 Watt meer te verbruiken en stand 3 zelfs 33 Watt meer. In totaal verbruikt de ventilatiebox op stand 3 dan 7+11+33=51 Watt. Ik zal dus niet meer zo snel vergeten de stand weer terug te zetten!