Abonneer op de blog RSS feed

Op de Youless site wordt een blog bijgehouden met nieuws en tips met betrekking tot de Youless energy monitor. Volg deze blog om meer uit je Youless te halen.

Volg ons op twitter

Gebruik onze rss feed of volg ons op twitter voor aankondigingen van nieuwe posts.

 

Android app beta

door Andras Tucsni

Android gebruikers kunnen nu de app beta versie 0.5 downloaden. Eerdere versies van de app zijn al door een beperkte groep gebruikers getest. Onze dank aan deze gebruikers van het eerste uur voor hun goede feedback en ideeën!
 
Deze beta versie is al goed bruikbaar, maar er zijn vele Android apparaten die we onmogelijk allemaal zelf kunnen testen. Zoals eerder aangekondigd willen we daarom nog de feedback op deze publieke beta afwachten en verwerken voordat we de app in de play store zetten. Als je nog ergens tegenaan loopt, laat het ons dan s.v.p. weten.
 

Om de app te installeren kan de download link direct gevolgd worden vanaf je Android apparaat. Wanneer de download gereed is, wordt dit in de status/notifications bar gemeld en kan de app meteen worden geïnstalleerd door deze melding te selecteren. Alles verloopt verder gewoon zoals het installeren vanuit de play store. Let er wel op dat het "installeren vanuit onbekende bronnen" op het toestel moet zijn toegestaan (Instellingen->Applicaties).

 

tl_files/blog/android-screenshots.png

 

De app toont het actuele verbruik in een bargauge. Daarnaast wordt het recente verbruik ook in een lopende grafiek getoond. Voor diegenen die ook de Windows desktop gadget gebruiken zal dit er vertrouwd uitzien; alleen de gauge is hier anders vormgegeven. Het schalen van de grafiek gebeurt (natuurlijk) door over de grafiek te 'swypen'.

 
Met een mobiel apparaat kun je makkelijk door het huis op speurtocht gaan naar grote stroomverbruikers. Schakel een elektrisch apparaat aan/uit en het verschil in verbruik verschijnt naast de bargauge. In tegenstelling tot beurskoersen wordt een daling hier met een groen i.p.v. rood pijltje aangegeven: less is more!
 

Vlak na de installatie moet eerst het IP adres van de YouLess geconfigureerd worden in het configuratiescherm. Als de YouLess met een wachtwoord is beveiligd moet dit wachtwoord hier ook worden ingevoerd. Er is ook een instelbare tijd waarna de app geen data meer uitvraagt (pauzeert) wanneer er geen gebruiksactiviteit meer is. Dit is bedoeld om de batterij belasting te beperken. Zoals bij onze iOS app en desktop Gadget kunnen mensen die de app willen bekijken, maar geen YouLess hebben, de simulatie modus aanzetten. De meetgegevens worden dan nagebootst.

Tips:

 • Ga voor het slapen gaan op sluip-verbruik-jacht door met je telefoon door het huis te lopen en alles uit te zetten wat nog aan stond.
 • Kijk terwijl je op je werk bent wat er thuis allemaal gebeurt.
 • Laat terwijl je op een terras zit aan je vrienden zien hoe jouw zonnepanelen jouw biertje alweer terugverdiend hebben (wanneer de YouLess op de zonnestroom meter is gezet).

 

'Verdien' €140 per jaar en plant 20 virtuele bomen

door Martine van der Post

Heb je wel eens je CO2 gecompenseerd voor een reis met het vliegtuig? Wij wel.
Een Europese vlucht met het hele gezin met een goedkope airliner werd zo toch nog een kostbare aangelegenheid.

Wanneer je bespaart op je stroomverbruik, investeer je in virtuele bomen en omdat je minder uitgeeft krijg je als het ware geld toe. Dat dit niet een paar struikjes zijn, lees verder:

Volgens Milieucentraal kan elke boom in de tropen 20 kilo CO2 per jaar opnemen.
Met onze YouLess zijn we ruim 20% minder elektriciteit gaan gebruiken en van alle YouLess gebruikers die ons hun besparingen verteld hebben, zijn wij niet de koploper.

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een nederlands huishouden is 3500 kWh per jaar. Wanneer je 20% weet te besparen, dan scheelt dat 700 kWh per jaar waardoor de kosten met minimaal €140 per jaar zullen verlagen. Voor elke kWh elektriciteit uit je stopcontact thuis, is bij de centrale 566 gram CO2 vrijgekomen. Die 700 kWh die je na het besparen minder nodig hebt, scheelt dus 400 kilo CO2 per jaar.

Deze CO2 besparing zou je ook kunnen halen door aankoop van 20 bomen in de tropen. Wij wonen niet echt in een bosrijk gebied en al helemaal niet in de tropen, maar om een idee te krijgen wat 20 bomen zijn; op de foto staan er 21 aan de linkerkant van de gracht!

YouLess iOS app 1.1

door Andras Tucsni

De YouLess app voor Apple iOS apparaten is vernieuwd en is nu te downloaden uit de App Store. Gebruikers die de iOS app al gebruiken opgelet: de naam van de app is gewijzigd naar YouLess (bij de vrijgave van de vorige versie was de naam YouLess nog niet definitief). Hierdoor kan er geen update vanaf de vorige versie worden gedaan. De nieuwe versie moet dus als nieuwe app geïnstalleerd worden. De vorige versie zal op termijn uit de App Store verdwijnen.

 

De volgende punten zijn vernieuwd in versie 1.1:

 • Er is een puls LED toegevoegd ter indicatie van een nieuwe meetwaarde

 • De maximale schaal is verhoogd naar 6kW

 • De demo/simulatie modus genereert een meer realistische reeks meetwaarden

 • Wanneer er gewacht wordt op een update vanuit het netwerk wordt er een spinner getoond

 • Het instellingen scherm is vernieuwd

 • Animaties, timing en netwerk communicatie afhandeling zijn verbeterd

  

Daarnaast is het volgende toegevoegd om de app ook op afstand te kunnen gebruiken:

 • Er kan ook een host naam i.p.v. een IP adres worden ingesteld

 • Er kan een alternatieve poortnummer (i.p.v. 80) worden ingesteld

 • De app kan naast WiFi nu ook via mobiele netwerken verbinden met de YouLess

 

De app was in eerste instantie gemaakt met het idee om er binnenshuis mee op speurtocht te gaan naar stroomverbruikers, maar omdat steeds meer mensen ook op afstand live het energieverbruik willen kunnen zien zijn deze mogelijkheden toegevoegd. Met de bovenstaande veranderingen en in combinatie met port-forwarding op het internet modem is dit mogelijk.

 

Kijk ook op de downloads pagina voor een directe link naar de nieuwe app.

 

Meet je sluipverbruik

door Andras Tucsni

Meet je sluipverbruik met de YouLess energiemeter

Sluipverbruik is volgens de wikipedia definitie “het gebruik van elektriciteit zonder dat men daar voordeel van heeft”. Met name de stand-by stand van elektrische apparaten is een notoire veroorzaker van sluipverbruik. Milieucentraal stelt dat voor een gemiddeld huishouden het sluipverbruik zo'n 450 kWh per jaar bedraagt. Rekenend met 22ct per kWh komt dat neer op bijna €100,- per jaar. Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden is 3500 kWh per jaar, waarmee het energieverbruik waar we “geen voordeel” van hebben maar liefst bijna 13% is. Er valt hier dus veel besparing te behalen, zonder dat daarvoor op comfort ingeleverd hoeft te worden.

 

Deze 450kWh per jaar is een gemiddelde waarde. In werkelijkheid zal dit per huishouden sterk verschillen. Met de YouLess energiemeter kan het eigen sluipverbruik makkelijk gemeten worden omdat de YouLess het totale energieverbruik meet (zie ook deze review). Het sluipverbruik wordt opgebouwd door de vele elektrische apparaten die we in huis hebben. Door het totaalverbruik te meten wanneer alle apparaten 'uit' staan heb je zodoende automatisch het sluipverbruik te pakken.

 

Het ideale moment om het sluipverbruik te meten is dan ook midden in de nacht, of wanneer niemand thuis is. Dan staan alle apparaten zoveel mogelijk uitgeschakeld als het goed is. Omdat de koelkast ook af en toe aanslaat moet het laagste verbruik in de nacht gezocht worden om het sluipverbruik te bepalen.

 

Met de online energiemanager Bidgely waarmee de YouLess kan koppelen is dit laagste verbruik eenvoudig visueel uit het dashboard grafiek te bepalen door een minimumpunt in de nacht te zoeken:

 

tl_files/blog/sluip.png

Ons sluipverbruik thuis blijkt 58 Watt te zijn. Op jaarbasis komt dat neer op 0,058*365*24 = 508 kWh. Oei, dat is dus meer dan het gemiddelde. Dat moet beter kunnen..

 

Om het voor mezelf een beetje goed te praten heb ik bedacht dat ik het verbruik van de mechanische ventilatie hier nog van af mag trekken (waarover in een andere post meer). Van dat verbruik heb ik immers wel voordeel omdat het voor een goed binnenklimaat zorgt.

 

 

Sluipverbruik is volgens de wikipedia definitie “het gebruik van elektriciteit zonder dat men daar voordeel van heeft”. Met name de stand-by stand van elektrische apparaten is een notoire veroorzaker van sluipverbruik. Milieucentraal stelt dat voor een gemiddeld huishouden het sluipverbruik zo'n 450 kWh per jaar bedraagt. Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden is 3500 kWh per jaar, waarmee het energieverbruik waar we “geen voordeel” van hebben maar liefst bijna 13% is. Er valt hier dus veel besparing te behalen, zonder dat daarvoor op comfort ingeleverd hoeft te worden.

 

Deze 450kWh per jaar is een gemiddelde waarde. In werkelijkheid zal dit per huishouden sterk verschillen. Met de YouLess energiemeter kan het eigen sluipverbruik makkelijk gemeten worden omdat deze het totale energieverbruik meet. Het sluipverbruik wordt opgebouwd door de vele elektrische apparaten die we in huis hebben. Door het totaalverbruik te meten wanneer alle apparaten 'uit' staan heb je zodoende automatisch het sluipverbruik te pakken.

 

Het ideale moment om het sluipverbruik te meten is dan ook midden in de nacht, of wanneer niemand thuis is. Dan staan alle apparaten zoveel mogelijk uitgeschakeld als het goed is. Omdat de koelkast ook af en toe aanslaat moet het laagste verbruik in de nacht gezocht worden om het sluipverbruik te bepalen.

 

Met de online energiemanager Bidgely waarmee de YouLess kan koppelen is dit laagste verbruik eenvoudig visueel uit het dashboard grafiek te bepalen door een minimumpunt in de nacht te zoeken:

Verbruik van vandaag zichtbaar op Bidgely

door Andras Tucsni

In mijn vorige post over de online energiemanager Bidgely schreef ik o.a. dat door een tijdzone gerelateerd issue wij hier in Nederland het energieverbruik van vandaag niet konden zien; alleen van de dagen die al gepasseerd zijn. Dit punt is nu opgelost.

 

Het zal de oplettende gebruiker opvallen dat de getoonde data alleen nog niet realtime is. Er is nog een vertraging van een paar uur waardoor nog niet alle data van de huidige dag in het dashboard zichtbaar is. Ik heb begrepen dat dit te maken heeft met de manier waarop de dataverwerking is ingericht. Er wordt momenteel bij Bidgely aan gewerkt om deze verwerking anders in te richten zodat alle data meteen in het dashboard zichtbaar wordt. Dit komt binnenkort beschikbaar (geen exacte datum bekend).

 

Gelukkig is het energieverbruik over de laatste uren ook te zien in de desktop gadget, dus in elk geval is er een alternatief totdat deze aanpassing beschikbaar komt.