LS120 geschikt voor Vlaamse digitale meter

door Andras Tucsni

LS120 geschikt voor Vlaamse digitale meter

Sinds kort wordt de digitale meter in Vlaanderen uitgerold. Omdat dezelfde slimme meter standaard (SMR5) als in Nederland gebruikt wordt, werkt de Youless LS120 zodoende ook met deze meters. Gebruikers in Vlaanderen kunnen op deze manier via de P1 poort over dezelfde functionaliteit beschikken als LS120 gebruikers in Nederland.

Hoewel de slimme meter standaard hetzelfde is, zijn er 2 punten waarop de Vlaamse meter net iets anders werkt, namelijk:

  1. De gasmeterstand wordt via een andere codering doorgegeven op de P1 poort. Dit heeft te maken met dat in Vlaanderen geen temperatuurcorrectie in de meting van de gasmeter zelf wordt uitgevoerd, en in Nederland wel. Daarom is er een firmware update 1.4.3 voor de LS120 waarmee de gasmeterstand van deze meters ook herkend wordt. Binnenkort zullen alle nieuwe Youlessen standaard van deze firmware versie voorzien worden. Op onze downloads pagina is deze versie nu al te downloaden.

  2. De codering van het daltarief en het piektarief is in Vlaanderen andersom genummerd. Waar in Nederland tarief I het daltarief is, is tarief I in Vlaanderen weer het piektarief. Voor de interne log van de Youless maakt dit niet uit, want deze kijkt naar de verandering in verbruik per logperiode, ongeacht vanuit welke teller dit komt. Dit gaat dus vanzelf goed in alle bestaande LS120 firmware versies.

    Bij een koppeling met een online energiemanager, zal dit voor de energiemanager echter wel uitmaken. De energiemanager moet er als het ware bewust van zijn dat de betekenis van tarief I en II afhankelijk is van het gebied waarin de meter zich bevindt. Daarom zal een gebruiker die bijvoorbeeld de LS120 koppelt met Enelogic gevraagd worden in welk land het gebouw zich bevindt waar de uitlezing voor wordt aangevraagd. Zodra hier België wordt ingevoerd, zullen de dal- en piektarieven automatisch worden omgedraaid zodat de uitlezing goed verloopt.

    Ook bij koppelingen van de LS120 met Domotica systemen of community projecten is het goed om dit te realiseren. Het zal van de implementatie per systeem of project afhangen of dit wel of geen impact heeft, en of er voor de ondersteuning van Vlaamse digitale meters een wijziging nodig is of niet.


Samengevat kan de LS120 dus ook met de P1 poort van de digitale meters in Vlaanderen gebruikt worden, en kunnen mensen in Vlaanderen daarmee ook gebruik maken van alle door Youless ondersteunde online energiemanagers.

 

Update:
Het kan zijn dat de P1 poort op de elektriciteitsmeter nog niet geactiveerd was. In dat geval dient deze activatie nog bij de netbeheerder aangevraagd te worden. De P1 poort zal pas na de activatie data aan de Youless beschikbaar stellen.

Ga terug