LS120 firmware update 1.4.5

door Andras Tucsni

Nieuwe firmware versie voor de LS120 die de ontvangen P1 data beter controleert

Er is nieuwe firmware die met name voor sommige gebruikers met een Landis+Gyr E360 elektriciteitsmeter is bedoeld. De laatste tijd kregen we een aantal support gevallen waarbij er af en toe een meterstand niet correct geregistreerd werd, wat dan tot een schijnbare korte ‘piek’ in het verbruik leidt. Dit gebeurde telkens alleen bij een E360 meter, en niet bij andere modellen.

Na wat verder onderzoek zagen we dat er soms een storing in het ontvangen P1 bericht ontstond op een hele specifiek plek, en tegelijkertijd ook nog andere storing in een meterstand. Door die specifieke combinatie van storingen op 2 plekken bleek het bericht de foutdetectie te kunnen passeren, en werd dit P1 bericht dan onterecht als OK gezien. Dit is nu in firmware versie 1.4.5 opgelost.

Het is goed om er bij te vermelden dat verreweg de meeste E360 meters prima communiceren en hier helemaal geen last van hebben. Het zijn maar enkele exemplaren die meer storingen blijken te hebben in de transmissie op de P1 poort*). Wanneer dit goed afgevangen wordt door de foutdetectie, dan merk je daar eigenlijk niets van in de praktijk, want veruit de meeste berichten worden dan nog steeds goed ontvangen. Het gaat dus alleen om die paar berichten die er goed uitgefilterd moeten worden.

Voor de meeste gebruikers die nergens last van hebben, is het niet per se nodig om de firmware te updaten. Toch zou theoretisch het ook daar heel incidenteel kunnen optreden. Het is daarom een goed idee om ook voor de zekerheid de firmware bij te werken wanneer je een (D)SMR 4 of 5 elektriciteitsmeter hebt. Voor DSMR 2 elektriciteitsmeters is deze update overigens niet relevant, want daarbij werkt de foutdetectie op een andere manier. Welke (D)SMR versie de elektriciteitsmeter heeft, kan op de frontplaat van de elektriciteitsmeter worden afgelezen.

De nieuwe firmware kan worden gedownload van onze downloads pagina.

*) bij een aantal gebruikers is er een monteur van de netbeheerder langs gekomen om de P1 poort van de E360 te vervangen, en daarmee verdwenen de verstoringen ook.

Ga terug