Zonnestroom productie monitoren

door Andras Tucsni

Zonnepanelen beginnen duidelijk door te breken; maar liefst 80% van de Nederlanders vindt zonnepanelen momenteel een goed idee. In 2012 wordt zelfs verwacht dat er meer zonnepanelen zullen worden verkocht dan in de voorgaande 10 jaar bij elkaar. De nieuwe 15% subsidieregeling zal deze groei nog meer stimuleren.
 

We krijgen steeds vaker de vraag of de YouLess ook is te gebruiken om de zonnestroom productie van de panelen zichtbaar te maken in de app, widget of online dienst. Wij hebben ook zonnepanelen en weten daarom uit ervaring dat het voldoening geeft om te zien hoeveel energie er opgewekt wordt. Wanneer je de naald (van de desktop gadget) ziet uitslaan, weet je dat je panelen hard aan het werk zijn. Het is bijna verslavend om naar te kijken!
 

Naast de psychologische voldoening van het zichtbaar maken van de gegenereerde stroom, is het ook nuttig om te kunnen controleren hoe goed de zonnestroom installatie werkt. Uit onderzoek van adviesbureau Local blijkt dat veel zonnestroom installaties niet optimaal functioneren. Local ondersteept het belang van monitoring om problemen vroegtijdig te signaleren en zo derving van inkomsten te voorkomen. Problemen kunnen onstaan door bijvoorbeeld een losgeraakte kabel, een defect in een paneel of omvormer.
 

Omvormers hebben vaak wel een functie om de dagopbrengst en de totaal gegenereerde elektriciteit te kunnen bekijken in het display, maar je ziet niet of ze langzaam minder gaan presteren, of dat er een bepaald deel van de dag  minder gepresteerd wordt (door schaduw bijvoorbeeld). Bovendien is de omvormer soms op een onpraktische plek geïnstalleerd en geeft hij geen informatie over het verloop van het genereren over de dag.
 

De energieopbrengsten kunnen met de YouLess uiteraard prima met de online energiemanager Bidgely worden gelogd, of gewoon intern op de YouLess. Voor het loggen van de energieproductie van zonnepanelen biedt het echter meerwaarde om te koppelen met een online dienst die voor zonnestroom gespecialiseerd is. Het voordeel is dat je dan je de eigen energieproductie kunt vergelijken met dat van anderen in de regio (die ongeveer evenveel zon hebben gehad), of regionale/landelijke statistieken kunt bekijken.
 

Een bekende site voor zonnestroom is het Duitse sonnenertrag.de (zonnestroomopbrengst.eu). Sinds kort is er een automatische import module voor de YouLess beschikbaar zodat de zonnestroom opbrengsten van je eigen zonnestroominstallatie automatisch dagelijks over het internet worden geïmporteerd in zonnestroom.eu. Officieel is deze functie nog in de testfase, maar het werkt al weken probleemloos bij een aantal testers.
 

Er is al een groep gebruikers die de YouLess gebruikt om de bruto productie van zonnepanelen te monitoren. Dit is met name makkelijk voor mensen die een subsidie volgens de “oude” SDE subsidieregeling hebben. kWh meterHierbij is het namelijk verplicht om een bruto productie elektriciteitsmeter te hebben. De YouLess kan dan dus op deze SDE meter worden aangebracht.
 

Mensen die geen bruto productie bemetering hebben kunnen gebruik maken van een los verkrijgbare kWh meter. Hiernaast is een compacte kWh meter afgebeeld. Deze kan in een groepenkast worden geplaatst en is net zo groot als een installatieautomaat (groep). Deze kWh meter heeft een puls LED heeft, zodat de YouLess er op toegepast kan worden. Omdat de YouLess iets breder is, moet de ruimte voor 2 groepen vrij zijn voor deze constructie.

 
Groepenkast met DIN rail kWh meter en YouLess

 


Als de groepenkast minder modern is en geen installatieautomaten heeft, dan kan het nog een optie zijn om een gereviseerde draaischijfmeter te gebruiken. Deze zijn vanwege de vervanging door digitale meters voor weinig geld te verkrijgen.
 

Tip: Laat de kWh meter tegelijk met de installatie van de zonnepanelen plaatsen. Er moet toch een separate groep voor de zonnestroom installatie worden geplaatst in de groepenkast. Het plaatsen van een kWh meter is dan een kleine extra moeite.

 

Ga terug