Er bevinden zich geen producten in uw winkelwagen

YouLess blog

2015-06-29 16:46

Nieuwe PVOutput firmware

Het upload mechanisme in de PVOutput firmware is verbeterd.

Lees meer...

2015-03-18 10:41

Nieuwe versie configuratie wizard

Configuratie wizard versie 1.2 is nu te downloaden.

Lees meer...

2014-10-23 14:29

Enelogic firmware

Met deze firmware kan de YouLess met de energiemanager van Enelogic gekoppeld worden.

Lees meer...

2014-09-30 16:29

Vernieuwde firmware flash utility

De flash tool heeft een gebruiksvriendelijker jasje gekregen.

Lees meer...

Op de YouLess site wordt een blog bijgehouden met besparingstips, gebruikstips en nieuws met betrekking tot de YouLess energy monitor. Volg deze blog om meer uit je YouLess te halen.

Abonneer je op onze rss feed of volg ons op twitter of facebook voor aankondigingen van nieuwe posts.

 

Nieuwe PVOutput firmware

2015-06-29 16:46 door Andras Tucsni

PVOutput firmware update

Het is sommige gebruikers van de PVOutput firmware opgevallen dat wanneer de tabel met “live” waarden bij PVOutput opgevraagd wordt, er soms weleens een datapunt ontbreekt.
 

tl_files/blog/missing-pvoutput-table-point.png

 
Voor de meetnauwkeurigheid maakt dat in principe niet uit, want bij elke upload wordt de totaal kWh stand doorgestuurd. Het is dus goed om te weten dat hierdoor geen 'fout' ontstaat. Ook in de live grafiek is het in de praktijk niet zichtbaar, tenminste wanneer er alleen productie data met PVOutput gekoppeld is (als er ook verbruiksdata gekoppeld is, dan is er wel een onderbreking in de grafiek zichtbaar, maar de meeste gebruikers hebben alleen productiedata gekoppeld). De grafieklijn wordt namelijk verder getekend (geïnterpoleerd) bij het ontbrekende punt, en ziet er zo nog steeds 'vloeiend' uit.
 

tl_files/blog/missing-pvoutput-graph-point.png

 
Hoewel het vaak maar om 1 of 2 missende punten op een dag gaat, is het toch een iets lagere resolutie dan wat mogelijk zou zijn. Ook vonden wij dit opvallend omdat het upload mechanisme niet wezenlijk verschilt van het mechanisme dat gebruikt wordt bij andere energiemanagers, waarbij in de regel geen datapunten gemist worden.
 
In eerste instantie konden wij het hier niet reproduceren in tests, maar na het te blijven proberen, konden we toch een keer zien dat de PVOutput server een enkele keer geen reactie gaf op een upload poging. Om precies te zijn werd er wel een TCP/IP connectie tot stand gebracht, maar volgde er geen HTTP response van de PVOutput server.
 
Hierop hebben wij contact opgenomen met PVOutput om te vragen wat ze zouden adviseren, en het antwoord daarop was dat er bij het uitblijven van antwoord het beste gewoon kort daarop nog een retry poging gedaan kan worden.
 
Dit is nu volgens deze aanwijzing van PVOutput geïmplementeerd in firmware versie 1.2.0-PO4. Deze versie kan vanaf onze downloads pagina gedownload worden.
 
Wat betreft het flashen van de firmware: in deze blogpost kan worden nagelezen (en in een screencast worden gezien) hoe het flashen van de Youless firmware met onze flash utility in zijn werk gaat.
 

Nieuwe versie configuratie wizard

2015-03-18 10:41 door Andras Tucsni

Configuratie wizard versie 1.2

Met de configuratie wizard wordt de YouLess eenvoudig en snel geconfigureerd voor het (thuis)netwerk waarop hij aangesloten wordt. De YouLess krijgt daarbij een vast IP adres, zodat hij ook zonder online internet dienst zelfstandig makkelijk samen kan werken met apps, widgets, en derde partij toepassingen.

 

Het internet modem wordt echter meestal na verloop van tijd vervangen door een ander modem, en daarbij kan de (thuis)netwerk nummering ook veranderen (afhankelijk van de voorkeuren van de modem fabrikant). Het YouLess IP adres 'past' in dat geval niet meer bij het nieuwe modem, en de YouLess kan dan niet meer benaderd worden nadat het modem is vervangen.

 

De logische oplossing is dan om de configuratie wizard gewoon nog een keer te draaien zodat deze een nieuw IP kan configureren dat wel 'past' bij de nieuwe situatie. Nu is het alleen zo dat om netwerk veiligheidsredenen, het oude IP adres eerst expliciet gewist moet worden door de gebruiker. De oude configuratie wizard was hier niet voldoende duidelijk over, wat voor verwarring zorgde omdat bij de allereerste configuratie dit niet nodig was; de YouLess heeft af fabriek nog geen IP adres dus deze hoeft de eerste keer ook niet eerst gewist te worden.

 

De configuratie wizard is daarom verbeterd met een extra stap die hierop controleert. Als blijkt dat het oude IP adres eerst gewist moet worden, dan wordt de gebruiker met een animatie voorgedaan hoe dit gaat. Dat maakt het wel zo makkelijk, en op die manier hoeft de gebruikershandleiding er ook niet bij gepakt te worden.

 

tl_files/blog/WizardCheckLed.png

 
Verder zijn er nog andere kleinere vernieuwingen/verbeteringen doorgevoerd, waaronder:
 

 • Ondersteuning Engelse en Duitse taal
 • Verbeterde netwerk detectie
 • Betere afhandeling van uitzonderingssituaties

 
De nieuwe configuratie wizard versie 1.2 is op de gebruikelijke plaats vanaf onze downloads pagina te downloaden.

 

Enelogic firmware

2014-10-23 14:29 door Andras Tucsni

Nieuwe firmware download waarmee met de energiemanager van Enelogic gekoppeld kan worden

Nu de firmware update utility vernieuwd is, is het een goed moment om ook een nieuwe firmware vrij te geven. Op onze downloads pagina is nu ook de YouLess firmware te vinden waarmee de YouLess met de Nederlandse energiemanager Enelogic is te koppelen. De YouLess is met deze firmware al enige tijd verkrijgbaar bij Enelogic zelf, maar nu kunnen alle YouLess gebruikers ook de Enelogic firmware achteraf in de YouLess laden.
 
Deze firmware is functioneel hetzelfde als de standaard firmware, met als enige verschil dat de automatische uploads naar de site van Enelogic gaan, en dat het bekijken van overzichtsgrafieken dus ook op www.enelogic.com gebeurt.
 
Hieronder wordt een beknopt overzicht gegeven van het Enelogic dashboard om een indruk te geven van de functionaliteit:
 

Enelogic dashboard

 
De grafiek (A) kan op verschillende tijdschalen (B) getoond worden, waarbij met vooruit/terug knoppen door de tijd genavigeerd wordt (C). Daarnaast kan er ook traploos “gezoomed” worden door selecties in de grafiek (A) te maken, of vanuit de range selector (D). De energiewaarde over een tijdsperiode wordt ook in euro's uitgedrukt (E), en de prijs per kWh is instelbaar (H). Omdat er meerdere meter inputs (bijvoorbeeld van meerdere YouLessen) en ook meerdere locaties onder hetzelfde account beheerd kunnen worden, kan de gewenste meter input uit een dropdown gekozen worden (F). De meetdata kunnen desgewenst ook als cvs bestand of in andere vormen geëxporteerd worden (G).
 
Enelogic kan ook bruto zonnestroom productie die door een YouLess is gemeten combineren met slimme meter data. Door een reconstructie kan zo het werkelijke stroomverbruik en de werkelijke stroomproductie gescheiden van elkaar getoond worden. Dat is erg handig, want een hoofdmeter kan namelijk alleen het verschil tussen verbruik en opbrengst meten, waardoor deze 2 (data)stromen door elkaar “gemengd” zijn.
 
De site van Enelogic is verder geheel in het Nederlands en het basis account is zonder kosten. Naast het gratis basis account zullen er binnenkort ook abonnementsvormen met extra functies beschikbaar komen.
 
De Enelogic firmware kan als Windows flash utility gedownload worden vanaf onze downloads pagina. Zie ook onze vorige blogpost voor een korte screencast over hoe het laden (flashen) van de firmware in zijn werk gaat. Alle instellingen en data in de YouLess blijven behouden na het laden van een nieuwe firmware. Het enige dat na het flashen nog gedaan moet worden, is het koppelen van de YouLess met Enelogic vanuit de 'Upload' pagina op de YouLess web interface.
 
Indien de YouLess al met een andere energiemanager zoals bijvoorbeeld Bidgely gekoppeld was, wordt het aanbevolen om deze oude koppeling vanuit de 'Upload' pagina voor het flashen van de firmware te ontkoppelen.
 

 

Vernieuwde firmware flash utility

2014-09-30 16:29 door Andras Tucsni

...waarin de gebruiksvriendelijkheid verbeterd is.

De officiële YouLess firmwares zijn op de YouLess downloads pagina te vinden, bijvoorbeeld voor gebruikers die misschien willen wisselen van firmware. We stellen deze beschikbaar in de vorm van een Windows flash utility die de YouLess firmware via het netwerk in de YouLess laadt.
 
Gebruikers die de oude flash utility al een keer gebruikt hebben zal het zijn opgevallen dat deze wat spartaans was wat gebruikersinterface betreft. We vonden het daarom tijd om deze in een nieuw gebruiksvriendelijker jasje te steken.
 
Het makkelijkste om een indruk te krijgen van hoe dit er nu uitziet, is om het gewoon te zien. Daarom hebben we hieronder een screencast ingevoegd van hoe het flashen met de nieuwe utility nu gaat:

 

 
In de basis komt de functionaliteit van de nieuwe utility op hetzelfde neer als dat van de oude, maar het gebruik is nu intuïtiever en gemakkelijker geworden.
 

PVOutput firmware update

2014-04-03 11:27 door Andras Tucsni

PVOutput firmware met nieuwe functionaliteit

Een mooie functie van PVOutput, is dat het verloop van de energieopwekking gedurende de dag bekeken kan worden op de Live page. Er worden 2 soorten vermogens op de Live page getoond, namelijk power generated en average power. Het zal Youless gebruikers die de PVOutput firmware gebruiken misschien opgevallen zijn dat met de oude PVOuput firmware deze 2 altijd gelijk waren.
 
Wat is het verschil tussen deze 2 vermogens? Wel, power generated is een momentopname van het vermogen op het moment van de laatste meting, en average power is het gemiddelde vermogen over het tijdsinterval tussen de 2 laatste metingen (5 minuten). Dit laatste wordt afgeleid van de kWh stand van deze laatste 2 datapunten.
 
De Youless stuurde tot nu toe alleen de kWh stand op bij elke meting, en geen momentopname van het vermogen. PVOutput kan daarmee alleen de average power berekenen. Bij verstek stelt PVOutput power generated vervolgens gelijk aan average power. Dit verklaart waarom deze 2 altijd gelijk waren.
 
Meestal verschillen deze 2 vermogens niet veel van elkaar, zoals te zien is het plaatje hieronder waarbij het momentane vermogen wel beschikbaar is. Het wel of niet beschikbaar hebben van de momentopnames lijkt daarom op het eerste gezicht niet heel veel uit te maken. Er valt zelfs wat voor te zeggen dat average power eigenlijk iets nuttiger is omdat het eventuele tijdelijke pieken of dalen afvlakt.
 

PVOutput grafiek met average power en generated power

 
Het is echter bij het gebruik van de diverse PVOutput apps dat het wel een duidelijk verschil kan maken of power generated beschikbaar is of niet. Het bij verstek gelijk zetten van power generated en average power blijkt namelijk alleen op de PVOutput web interface te gebeuren, en niet via de API waar apps gebruik van maken. Hierdoor kan het zijn dat een app in de Live view geen vermogen toont, wat dan wel een gemis is.
 
In de nieuwe Youless PVOuput firmware wordt het momentane vermogen nu meegestuurd waardoor dit niet meer voor kan komen. Deze nieuwe firmware kan vanaf de downloads pagina worden gedownload. Zie ook onze blogpost over firmware flashen.
 
PVOutput instelling met nieuwe geavanceerde v instellingEr is verder nog een “geavanceerde functie” toegevoegd aan deze firmware, namelijk dat op de Upload pagina ingesteld kan worden naar welke PVOutput variabele (v) Youless de metingen stuurt. De standaard waarde v1 zal voor de meeste gebruikers niet gewijzigd hoeven te worden omdat deze voor opgewekte energie bestemd is. Indien gewenst is het echter ook mogelijk om bijvoorbeeld v3 (energie consumptie in plaats van opwekking) in te stellen. Voor meer informatie over deze variabelen, zie de PVOutput help.
 

Koppelen met PVOutput

2013-07-23 13:11 door Andras Tucsni

Zonnestroom monitoring met de YouLess en PVOutput

Met het mooie weer van de afgelopen dagen doen zonnepanelen bezitters het goed wat zonnestroom opbrengsten betreft:

 
Team Netherlands ouput juli
 
Dit is een recent overzicht van de gezamenlijke opbrengsten van zonnepaneelbezitters die hun zonnestroom opbrengsten monitoren via de gratis online solar monitoring site PVOutput (en zich aangemeld hebben bij het Netherlands team).
 
In een eerdere blogpost schreef ik over hoe de Youless gebruikt kan worden om de zonnestroom productie van zonnepanelen te monitoren.
 
De Youless kan deze productie opbrengsten koppelen met de gratis online energiemanager Bidgely. Op Bidgely is de productie goed te volgen, maar omdat Bidgely meer gericht is op het monitoren van energieverbruik, lieten we eerder ook zien hoe de dagopbrengsten automatisch met zonnestroomopbrengst.eu gekoppeld kunnen worden.
 
Dit is een prima solar monitoring dienst met een grote user base, maar het nadeel is dat er port forwarding op het internet modem moet worden ingesteld waardoor het wat meer voeten in de aarde heeft dan een koppeling met Bidgely. Bovendien kan het verloop gedurende de dag niet bekeken worden, zoals bij Bidgely wel het geval is.
 
Wat dat betreft lijkt PVOutput meer op Bidgely wat mogelijkheden en gemak betreft, maar dan gericht op het monitoren, delen en vergelijken van zonnestroom productie.
 
Overzicht PVOutput
De PVOutput web interface is prettig, strak en to-the-point. Het aardige is dat het delen van grafieken/tabellen met anderen eenvoudig gewoon met een link naar een PVOutput grafiek kan worden gedaan.
 

Live grafiek 22-07-2013

 
Bovenstaande live (gedurende de dag) grafiek is afkomstig van een systeem dat met een YouLess wordt gemonitord. Hierin is zowel het opgewekte vermogen (Watt) als de geaccumuleerde opgewekte energie (kWh) te zien. Op grotere tijdschalen wordt de effeciency (kWh/kW) samen met de opgewekte opbrengsten (kWh) getoond. Er zijn verder nog statistiek overzichten voor verschillende tijdsperioden (seizoen, etc.) op te vragen en PVOutput kan ook een email waarschuwing sturen wanneer er iets mis lijkt te zijn met de productie, zoals bijvoorbeeld een te lage output. Kijk voor een compleet overzicht van alle mogelijkheden op de documentatie pagina van PVOutput.
 
PVOutput Firmware
De YouLess kan gekoppeld worden met PVOutput met de PVOutput firmware. Deze firmware verschilt alleen in het Upload deel van de web interface, waar in dit geval met PVOutput gekoppeld wordt in plaats van met Bidgely; verder werkt alles hetzelfde.
 
Een standaard (Bidgely) YouLess kan eenvoudig worden voorzien van de PVOutput firmware door deze te flashen met de PVOutput firmware. Hoe de YouLess geflasht kan worden is in deze blog post te lezen.
 
Voor diegenen die meteen aan de slag willen met een Youless met de PVOutput firmware, hebben we echter ook een YouLess aan de winkel toegevoegd die al vooraf geladen is met de PVOutput firmware. De firmware hoeft dan niet meer geflasht te worden.
 
Koppelen  met PVOutput
De PVOutput koppeling procedure gaat iets anders dan bij Bidgely, maar het principe is vergelijkbaar. Kort samengevat moet er een system id en een API key op de Youless Upload pagina worden ingevuld, waarmee de YouLess live productiedata naar PVOuput kan sturen. Om de koppeling te vergemakkelijken hebben we een PVOutput specifieke quick guide handleiding samengesteld.
 
De PVOutput firmware en quick-guide zijn uiteraard op onze downloads pagina te vindenParage OS X app

2013-06-30 22:23 door Andras Tucsni

Desktop app/widget voor Mac gebruikers

Met de Windows gadget van YouLess kun je live je energieverbruik op de PC desktop volgen. Het handige hiervan is dat dit de bewustwording van het eigen energieverbruik verhoogt, terwijl je ondertussen met dagelijkse dingen op de computer bezig bent. Je hoeft op deze manier niet steeds “bezig te zijn” met het letten op wat het verbruik is, want de gadget bevindt zich in het blikveld en belangrijke veranderingen zijn makkelijk te volgen door kleurveranderingen.

 

Mac gebruikers moesten tot voor kort iets soortgelijks missen, want deze gadget werkt alleen op Windows. Met de Parage YouLess app/widget voor OS X van Boudewijn de Buck, kunnen Mac gebruikers nu ook op dezelfde manier het energieverbruik in de gaten houden.

 

OS X kent het widgets concept al vanaf 2005, dus voordat Windows gadgets had (vanaf Vista). Deze widgets zijn alleen niet op de desktop zichtbaar, maar op een apart dashboard. Voor een Youless widget is het echter juist prettig als deze altijd in het zicht is.

 

De parage app/widget is dan ook niet als een dashboard widget uitgevoerd, maar als een app die wel op de desktop zichtbaar is. Bovendien kan de app optioneel always on top gezet worden en eventueel ook semi-transparant gemaakt worden.

 

Een handige extra functie is dat het dock icon ook het actuele verbruik toont. Hierdoor kan ook wanneer het venster niet zichtbaar is, er toch een oog op het actueel verbruik gehouden kan worden.

 

tl_files/algemene_plaatjes/osxdockicon.jpg

 

Je zou kunnen zeggen dat dit een app is met een “widget look and feel”. Voor Youless gebruikers met een Mac is de fraaie Parage app/widget denk ik wel een must-have toevoeging te noemen. De Parage app, en meer informatie hierover is te vinden op www.parage.net.Updaten van Youless firmware

2013-03-14 16:11 door Andras Tucsni

Overzicht van firmware update procedure

Tegenwoordig kunnen bijna alle apparaten met een netwerk aansluiting wel “geüpdate” worden met een nieuwere versie van de firmware. De Youless is wat dat betreft geen uitzondering. Het proces van updaten wordt in het geval van de Youless ook wel flashen genoemd omdat de firmware zich in flash geheugen bevindt.
 
Flashen heeft natuurlijk alleen zin als er iets van een verbetering te halen valt. De huidige versie van de Youless standaard firmware is versie 1.2.0, en alle Youlessen die sinds half juli 2012 zijn uitgeleverd hebben deze firmware al. De meeste verschillen met de eerdere versies 1.1.x zitten hem in details omdat de Youless firmware al vrij uitvoerig getest is, maar er zijn 2 veranderingen die voor sommigen de moeite van het updaten waard kunnen zijn, namelijk:
 

 • De Youless web interface is in versie 1.2.0 naast de gebruikelijk poort 80 ook op poort 32848, 16464 en 49232 te bereiken. Dit is handig wanneer de Youless via port forwarding vanaf het internet bereikbaar moet zijn, maar het internet modem geen translatie van poortnummers ondersteunt (en poort 80 al bezet is).
 • In sommige gevallen kan in versie 1.1.x na een lange tijd van gebruik (vaak meer dan een jaar) de kWh tellerstand een flink stuk terugvallen. Op de dag dat dit gebeurt klopt de verbruiksregistratie dan niet meer. In versie 1.2.0 is dit verholpen.

 
De firmware versie van de Youless staat op de home pagina van de web interface vermeld, dus het is makkelijk om te zien welke versie er nu draait en of er dus een update gedaan kan worden of niet.
 
Het updaten van firmware kan wat spanning geven bij mensen die weleens meegemaakt hebben dat een update van een apparaat mislukte, waarna deze niet meer werkte en er allerlei capriolen uitgehaald moesten worden om dit te herstellen. Als geruststelling wil ik daarom zeggen dat het gelukkig niet mogelijk is om de Youless door een mislukte update onbruikbaar te maken. Wel is het mogelijk dat de firmware niet meer functioneert na een onderbroken update poging, maar de oplossing is om het flashen gewoon nog een keer te doen. Flashen kan dus altijd opnieuw geprobeerd worden zonder dat een ingewikkelde herstelprocedure nodig is, en dat is wel een prettige gedachte.
 
Nieuwe firmware versies zijn beschikbaar als flash utility voor Windows. De firmware wordt door de flash utility in de Youless geladen, waarbij de computer die de flash utility draait op hetzelfde (thuis)netwerk aangesloten moet zijn als de Youless. Daarna hoeft alleen het IP adres van de Youless ingevoerd te worden en het flashen kan na een paar automatische controles beginnen. In totaal duurt het flashen zelf ongeveer een halve minuut, dus het is niet nodig om tussentijds een kop koffie te halen. Alle instellingen en de interne logdata blijven na een update intact.
 
Hieronder is een screencast die laat zien hoe dit in zijn werk gaat (tijdens het flashen versneld weergegeven voor het kijkgemak):

 

 
In de Youless gebruikershandleiding staat de flash procedure achterin in detail beschreven voor wie het precies wil weten. Hier staat ook beschreven hoe opnieuw te flashen mocht de eerste keer niet geslaagd zijn: de enige extra handeling die daarbij nodig is, is om de Youless handmatig te resetten.
 
De actuele firmware versie is op de downloads pagina te vinden.

Youless spreadsheets verbeterd

2013-02-09 16:29 door Andras Tucsni

Nieuwe versie Excel en Calc spreadsheets

 
Hoewel de Youless zelfstandig data kan uploaden naar een online dienst zoals Bidgely, zijn er ook gebruikers die graag de data zelf offline willen hebben in een spreadsheet. De meest voorkomende manier om data uit een apparaat in een office pakket te krijgen, is meestal om een export te doen naar een .csv bestand en dit bestand vervolgens weer te importeren het office pakket.
 
Omdat we dit voor de Youless handiger wilden maken hebben we voor de twee meest gebruikte spreadsheet programma's (Microsoft Excel en OpenOffice/LibreOffice Calc) een macro gemaakt die met één druk op de knop de data via het netwerk uit de Youless leest en de spreadsheet aanvult met de nieuwste meetwaarden.
 
De vorige versie van de Excel macro haalde de data echter t/m de laatste dag van de vorige maand binnen, waardoor de meest recente data ontbrak. We hebben dit nu verbeterd zodat de verbruiksgegevens t/m de laatste dag binnengehaald worden. Voor Calc was dat al zo.
 
Naast de dagwaarden is het nu voor versie 3 van beide macro's ook mogelijk om uurwaarden te laden. Hoewel waarschijnlijk vooral de dagwaarden praktisch zijn bij spreadsheet gebruik, hebben we dit erbij gedaan omdat er een paar keer om gevraagd is. In de Calc macro is verder een probleem opgelost zodat deze nu ook met LibreOffice werkt.
 
De macro's zijn dus voornamelijk bedoeld als vervanging van de .csv import/export procedure. We hebben verder nog als extra een paar grafieken in de spreadsheets toegevoegd als voorbeeld van hoe de data gepresenteerd kan worden. Vooral in de Excel spreadsheet zijn deze voorbeelden vrij uitgebreid; in deze nieuwe versie worden de nieuwe uurwaarden ook in een grafiek getoond.
 
tl_files/blog/ExcelWeekoverzicht.JPG
 
De spreadsheets met embedded macro's zijn te downloaden van de downloads pagina. Let er op dat het mogen uitvoeren van macro's standaard uit staat in office paketten. Dit moet wel eerst aangezet worden; bij voorkeur zodanig dat er na het openen van de spreadsheet eerst akkoord gegeven moet worden om het uitvoeren van de macro's in het bestand toe te staan.

Youless en domotica

2013-01-31 17:31 door Andras Tucsni

Mogelijkheden om de Youless te koppelen met domotica systemen

Het is een poosje rustig geweest op het Youless blog, maar dat betekent niet dat er ondertussen niets gebeurd is. Achter de schermen is er ondertussen doorgewerkt; daarover volgt binnenkort meer op dit blog.

 

Eerst besteed ik hier nu aandacht aan het werk dat anderen gedaan hebben, namelijk de mogelijkheid om de Youless met domotica systemen te koppelen. De Youless is is een open apparaat met een open interface zodat iedereen die dat wil de Youless data kan koppelen met eigen software of systemen. Dat is dan ook gebeurd; er zijn inmiddels door diverse mensen scripts, widgets en koppelingen met domotica systemen gemaakt.

 

Het tonen van het energieverbruik in huis is eigenlijk iets dat standaard in een domotica systeem thuis hoort. Het is daarom niet vreemd dat er koppelingen voor de Youless zijn gemaakt in domotica systemen die flexibel zijn wat betreft mogelijkheden om via het netwerk data in te lezen. Hieronder volgt een overzicht van domotica systemen waarmee dit mogelijk is:

 

 

Homeseer: De Youless werd al vrij vroeg gespot op het domotica.eu forum waar een script voor het koppelen van de Youless met Homeseer is gepost (met dank aan Yellowbird en nikagl).

 

 

Domotiga: In het Nederlandse Domotiga “Open Source home automation for Linux” is ook een Youless koppeling toegevoegd (met dank aan TD-er, Pixelmagic en Ron Klinkien).

 

tl_files/blog/Domotiga.jpg

 

 

Vera (Micasaverde): Meinaart van Straalen heeft een Youless plugin gemaakt voor Vera. Deze functionaliteit is als MiOS plugin te downloaden.

 

tl_files/blog/Vera.png

 

 

Domoticz: Domoticz is een nieuw open source domotica platform die sinds kort ook een koppeling met Youless ondersteunt (met dank aan gizmocuz).

 

Waarschijnlijk zullen er nog wel meer volgen in de toekomst, of misschien is bovenstaande lijst nog niet compleet (in dat geval hoor ik dat graag). Wanneer er meer mogelijkheden verschijnen zal ik daar nog een follow-up over posten.

 

EDIT (per email ontvangen):

tl_files/blog/Powerhome.pngPowerhome: In Powerhome is het ook mogelijk de Youless data in te lezen en dit op een virtuele elektriciteitsmeter te visualiseren (met dank aan Peter Krom). Zie ook hier voor meer informatie.

 

N.B. Waar ik geen expliciete toestemming had om de volledige namen van auteurs te gebruiken heb ik alleen nicknames genoemd in de creditering.

Youless Gadget op Windows 8

2012-10-26 16:08 door Andras Tucsni

Vandaag heeft Microsoft Windows 8 gelanceerd in Nederland en België. Hoewel je als gebruiker standaard op een nieuw start screen met apps in de vorm van “tegeltjes” terecht komt, is de oude vertrouwde desktop er ook nog steeds.

 

Wie de gadgets voor op de desktop zoekt die in Windows Vista geïntroduceerd zijn, zal deze echter niet vinden; deze zijn op het laatste moment uit Windows 8 verwijderd. Dat is jammer, want gadgets kunnen een nuttige aanvulling van de desktop omgeving zijn en ook de Youless gadget kan zo niet zonder meer gebruikt worden op Windows 8.

 

Gelukkig heeft Helmut Buhler de 8gadgetpack uitgebracht; een gratis download waarmee gadgets toch weer gewoon te gebruiken zijn op Windows 8 (bedankt revolution-nl voor de tip).

 

Naast het terugbrengen van de gadget functionaliteit zijn er ook een aantal gadgets bij gebundeld die de auteur tevens de moeite waard vindt. Ook de 7-sidebar gadget waarover ik eerder gepost heb zit hier tussen. Nadat de 8gadgetpack is geïnstalleerd kunnen gadgets (bestanden met de .gadget extensie) weer gewoon geinstalleerd worden. Let er hierbij uiteraard op dat de gadget van een betrouwbare bron/site afkomstig is.

 

Zodoende kan de Youless gadget dus toch ook op Windows 8 worden gebruikt. En wie weet, komt er op een dag ook een Youless "tegeltje" voor op de start screen...

 

OpenOffice Calc macro

2012-09-18 16:10 door Andras Tucsni

Sommige mensen willen graag zelf in een spreadsheet kunnen rekenen aan de Youless loggegevens. Voor deze mensen hebben we eerder al een Excel bestand met synchronisatie macro aan de downloads toegevoegd.

 

In het office landschap is er echter ook nog een andere bekende office suite, namelijk OpenOffice (en verwanten). Deze is ook nog eens gratis te verkrijgen. Hoewel excel bestanden vaak in OpenOffice kunnen worden geopend is het voor macro's meestal toch net anders, waardoor de Excel macro niet werkt in OpenOffice.

 

Op verzoek van een aantal gebruikers hebben we daarom nu ook een OpenOffice Calc spreadsheet (ods) bestand met synchronisatie macro aan de dowloads pagina toegevoegd. In deze post behandelen we hoe deze kan worden gebruikt.

 

Het werkt eigenlijk heel eenvoudig. Nadat het bestand voor de eerste keer is geopend moet het IP adres van de YouLess in cel E1 worden ingevuld. Wanneer daarna op de synchroniseren knop wordt gedrukt worden alle daglogwaarden over het netwerk in de spreadsheet geladen. Wanneer de spreadsheet wordt opgeslagen/afgesloten en de volgende keer weer wordt geopend, dan worden na de synchronisatie de ontbrekende nieuwe dagen toegevoegd. Omdat de YouLess tot een jaar aan logdata intern opslaat, is het voldoende om tenminste 1x per jaar te synchroniseren.

 

tl_files/blog/calcsync.png

 

Deze laatste handeling van het drukken op synchroniseren kan ook nog bespaard worden. Wanneer het hokje synchroniseren na openen bestand is aangevinkt, dan wordt de spreadsheet automatisch na het openen bijgewerkt. Op deze manier hoeft er dus helemaal niets meer gedaan te worden om logwaarden in de spreadsheet te krijgen; makkelijker dan dit kunnen we het niet maken.

 

Om OpenOffice macro's van onbekende bronnen te laten uitvoeren moet wel eerst het macro beveiligingsniveau op medium worden gezet. Het venster om dit in te stellen wordt als volgt geopend:

 

Extra->Opties, OpenOffice.org->Beveiliging->Macroveiligheid

 

Op het medium niveau wordt de gebruiker voor de veiligheid nog wel om toestemming gevraagd om een macro uit te voeren.

YouLess iOS app 1.2

2012-09-11 10:12 door Andras Tucsni

Wanneer je ook buitenshuis met je app de Youless wilt kunnen benaderen, dan kan dit door een port forwarding regel in je internet modem in te stellen. Hiermee maak je de web interface (poort 80) van de Youless ook vanaf het internet bereikbaar. In de Youless app kan dan als IP adres het internet (publieke) IP adres (of naam) van het eigen modem worden ingesteld, in plaats van het LAN (lokale) IP adres op het thuisnetwerk.

 

Wanneer de Youless vanaf het internet te benaderen is, dan is het wel verstandig om deze met een wachtwoord te beveiligen. Dit wachtwoord kan onder het systeem menu van de Youless worden ingesteld. Een app of widget heeft dan uiteraard dit wachtwoord nodig om toegang tot de Youless te krijgen.

 

In versie 1.2 van de Youless iOS app is het mogelijk om een wachtwoord in de app in te stellen, zodat de Youless met een wachtwoord kan worden beveiligd en ook vanuit de app te benaderen is. Deze update is nu vanuit de App Store te downloaden. Op de downloads pagina is een directe link naar de app te vinden.

 

Koppelen met zonnestroomopbrengst.eu

2012-08-26 16:33 door Andras Tucsni

Gebruikers die de YouLess gebruiken om de bruto productie van de zonnepanelen te monitoren kunnen de dagopbrengsten automatisch dagelijks laten importeren op de solar community/databank site zonnestroomopbrengst.eu (sonnenertrag). De dagopbrengsten hoeven dan niet handmatig ingegeven te worden. In deze post ga ik nader in op de configuratie instellingen die daarvoor moeten worden ingevoerd op de site van zonnestroomopbrengs.eu.

 

Nadat er een account op de site is aangemaakt, kan er een zonnestroom installatie worden ingevoerd onder het menu Gebruikersmenu->Installatiebeheer->Installatie invoegen (een bestaande installatie onder installatie bewerken). Hierbij wordt allerlei informatie over de installatie gevraagd, zoals het aantal panelen, Watt piek vermogen, iverters, etc. Dit wijst zich allemaal redelijk vanzelf. We zullen ons hier richten op de instellingen onder het kopje automatische import data.

 

tl_files/blog/sonnenertrag-import-config.png

 

Onder Systeem moet het systeem type JSON worden gekozen. Er verschijnt daarna ee pop-up waarin een url dient te worden opgegeven dat wijst naar een bepaald pad onder het publieke IP adres waaronder de Youless te vinden is. Deze heeft het volgende format (gebruik makend van voorbeeld IP adres 1.2.3.4):

 

http://1.2.3.4/V?f=j&u=kWh&m=

 

waarbij 1.2.3.4 in dit voorbeeld het publieke IP adres van de Youless is. Eventueel kan ook een alternatief poortnummer worden opgegeven. Met IP adres 1.2.3.4 en poortnummer 5678 zou dit dan als volgt worden:

 

http://1.2.3.4:5678/V?f=j&u=kWh&m=

 

Zonnestroomopbrengst.eu haalt nachtelijk de zonnestroom dagopbrengsten op via het opgegegeven IP adres. Om de Youless bereikbaar te maken voor de import dienst, moet de Youless daarom toegankelijk gemaakt worden vanaf het internet door een port forwarding regel voor de Youless op je internet modem in te stellen. De import dienst ondersteunt (nog) geen wachtwoord, dus de Youless moet in dit geval zonder wachtwoord werken.

 

Tenslotte kan de fabrikant naam en model naam van de datalogger nog worden ingesteld op respectievelijk Youless en LS110.

 

Edit: IP adressen veranderd in specifiek voorbeeld adres.

Video review YouLess

2012-08-17 09:50 door Andras Tucsni

Op Hardware.info TV is aandacht besteed aan de YouLess energiemeter. Hieronder is de Hardware.info video review te zien:

 

 

 

 

Zonnestroom productie monitoren

2012-07-12 11:54 door Andras Tucsni

Zonnepanelen beginnen duidelijk door te breken; maar liefst 80% van de Nederlanders vindt zonnepanelen momenteel een goed idee. In 2012 wordt zelfs verwacht dat er meer zonnepanelen zullen worden verkocht dan in de voorgaande 10 jaar bij elkaar. De nieuwe 15% subsidieregeling zal deze groei nog meer stimuleren.
 

We krijgen steeds vaker de vraag of de YouLess ook is te gebruiken om de zonnestroom productie van de panelen zichtbaar te maken in de app, widget of online dienst. Wij hebben ook zonnepanelen en weten daarom uit ervaring dat het voldoening geeft om te zien hoeveel energie er opgewekt wordt. Wanneer je de naald (van de desktop gadget) ziet uitslaan, weet je dat je panelen hard aan het werk zijn. Het is bijna verslavend om naar te kijken!
 

Naast de psychologische voldoening van het zichtbaar maken van de gegenereerde stroom, is het ook nuttig om te kunnen controleren hoe goed de zonnestroom installatie werkt. Uit onderzoek van adviesbureau Local blijkt dat veel zonnestroom installaties niet optimaal functioneren. Local ondersteept het belang van monitoring om problemen vroegtijdig te signaleren en zo derving van inkomsten te voorkomen. Problemen kunnen onstaan door bijvoorbeeld een losgeraakte kabel, een defect in een paneel of omvormer.
 

Omvormers hebben vaak wel een functie om de dagopbrengst en de totaal gegenereerde elektriciteit te kunnen bekijken in het display, maar je ziet niet of ze langzaam minder gaan presteren, of dat er een bepaald deel van de dag  minder gepresteerd wordt (door schaduw bijvoorbeeld). Bovendien is de omvormer soms op een onpraktische plek geïnstalleerd en geeft hij geen informatie over het verloop van het genereren over de dag.
 

De energieopbrengsten kunnen met de YouLess uiteraard prima met de online energiemanager Bidgely worden gelogd, of gewoon intern op de YouLess. Voor het loggen van de energieproductie van zonnepanelen biedt het echter meerwaarde om te koppelen met een online dienst die voor zonnestroom gespecialiseerd is. Het voordeel is dat je dan je de eigen energieproductie kunt vergelijken met dat van anderen in de regio (die ongeveer evenveel zon hebben gehad), of regionale/landelijke statistieken kunt bekijken.
 

Een bekende site voor zonnestroom is het Duitse sonnenertrag.de (zonnestroomopbrengst.eu). Sinds kort is er een automatische import module voor de YouLess beschikbaar zodat de zonnestroom opbrengsten van je eigen zonnestroominstallatie automatisch dagelijks over het internet worden geïmporteerd in zonnestroom.eu. Officieel is deze functie nog in de testfase, maar het werkt al weken probleemloos bij een aantal testers.
 

Er is al een groep gebruikers die de YouLess gebruikt om de bruto productie van zonnepanelen te monitoren. Dit is met name makkelijk voor mensen die een subsidie volgens de “oude” SDE subsidieregeling hebben. kWh meterHierbij is het namelijk verplicht om een bruto productie elektriciteitsmeter te hebben. De YouLess kan dan dus op deze SDE meter worden aangebracht.
 

Mensen die geen bruto productie bemetering hebben kunnen gebruik maken van een los verkrijgbare kWh meter. Hiernaast is een compacte kWh meter afgebeeld. Deze kan in een groepenkast worden geplaatst en is net zo groot als een installatieautomaat (groep). Deze kWh meter heeft een puls LED heeft, zodat de YouLess er op toegepast kan worden. Omdat de YouLess iets breder is, moet de ruimte voor 2 groepen vrij zijn voor deze constructie.

 
Groepenkast met DIN rail kWh meter en YouLess

 


Als de groepenkast minder modern is en geen installatieautomaten heeft, dan kan het nog een optie zijn om een gereviseerde draaischijfmeter te gebruiken. Deze zijn vanwege de vervanging door digitale meters voor weinig geld te verkrijgen.
 

Tip: Laat de kWh meter tegelijk met de installatie van de zonnepanelen plaatsen. Er moet toch een separate groep voor de zonnestroom installatie worden geplaatst in de groepenkast. Het plaatsen van een kWh meter is dan een kleine extra moeite.

 

YouLess Gadget gebruikstips

2012-06-29 13:21 door Andras Tucsni

Gadgets zijn volgens Microsoft “mini programs which offer information at a glance...(and are) especially useful for monitoring information”. Deze programma's zijn onderdeel van de desktop en zien er vaak uit als een fysiek ding, zoals de klok gadget.

 

De YouLess Gadget kan gezien worden als een virtuele representatie van een fysieke energie display. De “virtualisatie” van het energiedisplay heeft een aantal voordelen:

 • Het verlaagt de prijs van het product omdat er geen fysiek display gemaakt hoeft te worden

 • Er kunnen meerdere “displays” op meerdere computers draaien zonder extra kosten

 • Er zijn meer en krachtigere mogelijkheden vergeleken met een LCD energiedisplay

 

Bij de laatste punt zou misschien nog toegevoegd kunnen worden dat het er fraaier uit ziet dan een LCD display, maar dat is subjectief.

 

De gadget vorm is vooral geschikt vanwege de “information at a glance” eigenschap van gadgets. Dit werkt heel goed om bewustzijn van energieverbruik te verhogen omdat je er niet aan hoeft te denken om een programma op te starten of een andere actie te ondernemen. Bij veranderingen in het verbruik geeft de gadget dit op een niet-opdringerige manier weer. Je kunt tijdens het doen van andere activiteiten op de computer vanuit je ooghoeken veranderingen in het verbruik zien, waarmee je zijdelings steeds weer wat meer te weten komt over je verbruikspatronen. Laagdrempelig is hier het sleutelwoord.

 

Sidebar Gadgets werden in Windows Vista geïntroduceerd. De sidebar toevoeging is vanwege het feit dat de Gadgets aan de rand van het scherm in een speciale verticale strook worden getoond. Deze strook is in principe altijd zichtbaar waarbij gemaximaliseerde vensters deze strook niet gebruiken. Prima dus om af en toe een blik te werpen op de gadgets, maar er moet wel een 130 pixels brede strook van het beschikbare schermoppervlak voor worden gereserveerd.

 

De gadgets worden ook onder Windows 7 ondersteund, maar de sidebar om de gadgets in onder te brengen is hier verdwenen, vermoedelijk om de 130 pixel strook weer vrij te maken. Dat wil zeggen dat de gadgets gewoon op de desktop leven naast de pictogrammen. Wanneer vensters gemaximaliseerd worden dan dekken ze daarmee dus gewoonlijk de gadgets af, net als de rest van de desktop.

 

tl_files/blog/ontop.png

Om de gadget toch zichtbaar te houden voor die snelle blik tussendoor, is het onder Windows 7 mogelijk om voor individuele gadgets via het context menu (rechter muisknop) de altijd op voorgrond instelling aan te zetten. In combinatie met de ondoorzichtbaarheid instelling kan je een soort compromis maken tussen de zichtbaarheid van een (gemaximaliseerd) venster en de gadget.

Ik heb het zelf een poosje op deze manier gebruikt. Rechtsonder op de desktop bleek voor mij een plek te zijn waar de gadget zelden in de weg zit.

 

Niet iedereen vindt het een verbetering dat de sidebar is verdwenen onder Windows 7. Met name op laptops/netbooks/ultrabooks met het populaire 16:9 breedbeeld formaat kan een strook aan de zijkant vaak prima gemist worden bij dagelijkse bezigheden zoals browsen, email, documenten schrijven etc. Dan zijn de gadgets tenminste altijd zichtbaar.

 

tl_files/blog/sidebar7.png

Voor mensen die een sidebar willen gebruiken kan ik sidebar7 van Helmut Buhler aanraden. Dit is een gratis sidebar toevoeging voor Windows 7 in de vorm van... een gadget! Er is ook een Nederlandse vertaling beschikbaar. Persoonlijk gebruik ik dit naar tevredenheid op mijn netbook met breedbeeld formaat. Naast de klassieke sidebar functie is het ook mogelijk om de sidebar alleen te laten tonen wanneer de zijkant van het scherm wordt aangewezen met de muis (vergelijkbaar met dezelfde mogelijkheid voor de taakbalk). Dit is nuttig als je toch liever niet een strook permanent wilt reserveren voor de gadgets. Er zijn nog diverse ander cosmetische fine-tune mogelijkheden. Er is duidelijk aandacht aan sidebar7 besteed waardoor het kwalitatief ook een mooi programma is.

 

Nieuwe versie YouLess Gadget

2012-06-15 21:55 door Andras Tucsni

Nieuwe features in versie 1.0 van de YouLess Gadget voor Windows Vista/7

De YouLess Windows desktop Gadget is een populaire YouLess download. Tenminste, die indruk krijg ik van de positieve reacties die we krijgen. Veel mensen zijn al tot verrassende ontdekkingen gekomen omdat de Gadget goed in het zicht staat op de desktop.

 

Een feature die echter nog ontbrak was de mogelijkheid om een wachtwoord in de settings op te geven. Dit is nodig om de data uit een een YouLess te kunnen lezen die met een wachtwoord is beveiligd. Deze mogelijkheid is nu toegevoegd in de nieuwste versie.

 

Verder is er een extra schaal aan de Gadget toegevoegd die tot 18kW gaat. In de vorige versie ging de hoogste schaal tot 6kW. Dit is voor een gewone enkelfase aansluiting die de meeste huishoudens hebben wel voldoende, maar in huishoudens met een 3 fase aansluiting kan er wat meer vermogen getrokken worden. Bovendien wordt de YouLess steeds meer in bedrijven gebruikt waar de 6kW grens ook vaak overschreden wordt. De Gadget en flyout grafiek kon er dan bijvoorbeeld zo uit komen te zien (voor zover dit nog een grafiek is te noemen):

 

tl_files/blog/tilt.png

 

Een andere verbetering is dat de grafiek na het starten van de Gadget meteen is gevuld met logdata uit de YouLess zodat er meteen na het opstarten van de computer een historie zichtbaar is. Ook na het ontwaken uit de slaapstand wordt de ontbrekende data uit de YouLess gelezen om “gaten” in de grafiek te voorkomen.

  

Er is tenslotte nog een verandering waar bestaande gebruikers misschien even aan moeten wennen: het schaal effect van de grafiek schaalpijlen is omgedraaid. Dit is veranderd om consistent te zijn met de (Android) app waarbij je met swypen de grafiek groter maakt wanneer je omhoog veegt (in plaats van de verticale as schaal groter te maken) en vice versa. De pijlen komen nu overeen met die swype richting. Als je het gebruik van Gadget en app afwisselt leidt het anders tot verwarring hebben we gemerkt.

  

Het versie nummer van de Gadget was tot nu toe nog in de 0.x reeks, maar bij deze zetten we hem op 1.0. De basis lijkt voldoende te zijn gezet om naar dit nummer door te gaan. Versie 1.0 van de Gadget is te downloaden van de downloads pagina.

 

Tip: Sluit voor het installeren van de nieuwe Gadget eerst de eventueel nog draaiende oude Gadget af. Windows controleert hier niet op terwijl dit wel nodig is voor een succesvolle update.

 

De mechanische ventilatie

2012-06-07 14:00 door Andras Tucsni

De mechanische ventilatie zorgt in veel woningen voor een goed binnenklimaat. Zo ook in die van ons. Verse lucht komt via roosters boven het raam binnen en de 'vuile lucht' wordt via luchtkanalen door de ventilatiebox op zolder aangezogen en vervolgens het huis uit geblazen.

 

Met een 3 standen regelaar in de keuken en badkamer kan de afvoersnelheid worden geregeld. Meestal zetten we deze tijdens het koken of na het douchen op stand 3 en verder staat hij altijd op de laagste stand. Tenminste, als we niet vergeten om de stand weer terug te zetten...

 

Zo'n 3 ventilatiebox met 3 standen regeling wordt vaak met een perilex stekker aangesloten waardoor je het verbruik van de mechanische ventilatie niet met een gewone stekker energiemeter kunt meten. Op de ventilatiebox zelf en in het bijgeleverde boekje staat ook geen aanduiding van het energieverbruik. Zelfs wanneer dit wel zou zijn vermeld schijnt dit verbruik met de jaren hoger te worden, dus ook hier geldt weer: meten is weten.

 

Met de YouLess iOS of Android app is het verbruik gelukkig toch makkelijk te meten. Nadat de perilex stekker uit de wandcontactactdoos is getrokken registreert de app de verandering in het totaalverbruik dat hierdoor ontstaat. Dit wordt met de “verschil pijltjes” op het scherm aangegeven.

 

tl_files/blog/perilex-uit.png

 

Ik heb dit met onze ventilatiebox gedaan terwijl deze op stand 1 stond. Zoals in het screenshot is te zien is het verbruik in 2 stappen van 3 en 4 Watt gezakt: het verbruik op stand 1 is dus 7 Watt. Dat valt me eigenlijk nog mee. Ik heb in dit artikel gelezen dat het dubbele hiervan niet ongewoon is voor een ventilatiebox. Het kan dus per model ventilatiebox behoorlijk verschillen.

 

In een eerdere post had ik bedacht dat dit verbruik niet meegerekend hoeft te worden als sluipverbruik, waarmee ons sluipverbruik op 51 Watt komt: 0,051x24x365=447kWh per jaar. Dat komt ongeveer overeen met een gemiddeld huishouden in Nederland.

 

En hoe zit het dan met ventilatiestand 2 en 3? Nadat de perilex stekker weer is terug geplaatst, kan op dezelfde manier gemeten worden hoeveel het verbruik omhoog gaat wanneer de ventilatiestand hoger gezet wordt. Voor onze ventilatiebox blijkt stand 2 (die we eigenlijk nooit gebruiken) dan 11 Watt meer te verbruiken en stand 3 zelfs 33 Watt meer. In totaal verbruikt de ventilatiebox op stand 3 dan 7+11+33=51 Watt. Ik zal dus niet meer zo snel vergeten de stand weer terug te zetten!

 

Android app beta

2012-05-27 10:00 door Andras Tucsni

Android gebruikers kunnen nu de app beta versie 0.5 downloaden. Eerdere versies van de app zijn al door een beperkte groep gebruikers getest. Onze dank aan deze gebruikers van het eerste uur voor hun goede feedback en ideeën!
 
Deze beta versie is al goed bruikbaar, maar er zijn vele Android apparaten die we onmogelijk allemaal zelf kunnen testen. Zoals eerder aangekondigd willen we daarom nog de feedback op deze publieke beta afwachten en verwerken voordat we de app in de play store zetten. Als je nog ergens tegenaan loopt, laat het ons dan s.v.p. weten.
 

Om de app te installeren kan de download link direct gevolgd worden vanaf je Android apparaat. Wanneer de download gereed is, wordt dit in de status/notifications bar gemeld en kan de app meteen worden geïnstalleerd door deze melding te selecteren. Alles verloopt verder gewoon zoals het installeren vanuit de play store. Let er wel op dat het "installeren vanuit onbekende bronnen" op het toestel moet zijn toegestaan (Instellingen->Applicaties).

 

tl_files/blog/android-screenshots.png

 

De app toont het actuele verbruik in een bargauge. Daarnaast wordt het recente verbruik ook in een lopende grafiek getoond. Voor diegenen die ook de Windows desktop gadget gebruiken zal dit er vertrouwd uitzien; alleen de gauge is hier anders vormgegeven. Het schalen van de grafiek gebeurt (natuurlijk) door over de grafiek te 'swypen'.

 
Met een mobiel apparaat kun je makkelijk door het huis op speurtocht gaan naar grote stroomverbruikers. Schakel een elektrisch apparaat aan/uit en het verschil in verbruik verschijnt naast de bargauge. In tegenstelling tot beurskoersen wordt een daling hier met een groen i.p.v. rood pijltje aangegeven: less is more!
 

Vlak na de installatie moet eerst het IP adres van de YouLess geconfigureerd worden in het configuratiescherm. Als de YouLess met een wachtwoord is beveiligd moet dit wachtwoord hier ook worden ingevoerd. Er is ook een instelbare tijd waarna de app geen data meer uitvraagt (pauzeert) wanneer er geen gebruiksactiviteit meer is. Dit is bedoeld om de batterij belasting te beperken. Zoals bij onze iOS app en desktop Gadget kunnen mensen die de app willen bekijken, maar geen YouLess hebben, de simulatie modus aanzetten. De meetgegevens worden dan nagebootst.

Tips:

 • Ga voor het slapen gaan op sluip-verbruik-jacht door met je telefoon door het huis te lopen en alles uit te zetten wat nog aan stond.
 • Kijk terwijl je op je werk bent wat er thuis allemaal gebeurt.
 • Laat terwijl je op een terras zit aan je vrienden zien hoe jouw zonnepanelen jouw biertje alweer terugverdiend hebben (wanneer de YouLess op de zonnestroom meter is gezet).

 

'Verdien' €140 per jaar en plant 20 virtuele bomen

2012-05-23 11:11 door Martine van der Post

Heb je wel eens je CO2 gecompenseerd voor een reis met het vliegtuig? Wij wel.
Een Europese vlucht met het hele gezin met een goedkope airliner werd zo toch nog een kostbare aangelegenheid.

Wanneer je bespaart op je stroomverbruik, investeer je in virtuele bomen en omdat je minder uitgeeft krijg je als het ware geld toe. Dat dit niet een paar struikjes zijn, lees verder:

Volgens Milieucentraal kan elke boom in de tropen 20 kilo CO2 per jaar opnemen.
Met onze YouLess zijn we ruim 20% minder elektriciteit gaan gebruiken en van alle YouLess gebruikers die ons hun besparingen verteld hebben, zijn wij niet de koploper.

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een nederlands huishouden is 3500 kWh per jaar. Wanneer je 20% weet te besparen, dan scheelt dat 700 kWh per jaar waardoor de kosten met minimaal €140 per jaar zullen verlagen. Voor elke kWh elektriciteit uit je stopcontact thuis, is bij de centrale 566 gram CO2 vrijgekomen. Die 700 kWh die je na het besparen minder nodig hebt, scheelt dus 400 kilo CO2 per jaar.

Deze CO2 besparing zou je ook kunnen halen door aankoop van 20 bomen in de tropen. Wij wonen niet echt in een bosrijk gebied en al helemaal niet in de tropen, maar om een idee te krijgen wat 20 bomen zijn; op de foto staan er 21 aan de linkerkant van de gracht!

YouLess iOS app 1.1

2012-04-28 22:01 door Andras Tucsni

De YouLess app voor Apple iOS apparaten is vernieuwd en is nu te downloaden uit de App Store. Gebruikers die de iOS app al gebruiken opgelet: de naam van de app is gewijzigd naar YouLess (bij de vrijgave van de vorige versie was de naam YouLess nog niet definitief). Hierdoor kan er geen update vanaf de vorige versie worden gedaan. De nieuwe versie moet dus als nieuwe app geïnstalleerd worden. De vorige versie zal op termijn uit de App Store verdwijnen.

 

De volgende punten zijn vernieuwd in versie 1.1:

 • Er is een puls LED toegevoegd ter indicatie van een nieuwe meetwaarde

 • De maximale schaal is verhoogd naar 6kW

 • De demo/simulatie modus genereert een meer realistische reeks meetwaarden

 • Wanneer er gewacht wordt op een update vanuit het netwerk wordt er een spinner getoond

 • Het instellingen scherm is vernieuwd

 • Animaties, timing en netwerk communicatie afhandeling zijn verbeterd

  

Daarnaast is het volgende toegevoegd om de app ook op afstand te kunnen gebruiken:

 • Er kan ook een host naam i.p.v. een IP adres worden ingesteld

 • Er kan een alternatieve poortnummer (i.p.v. 80) worden ingesteld

 • De app kan naast WiFi nu ook via mobiele netwerken verbinden met de YouLess

 

De app was in eerste instantie gemaakt met het idee om er binnenshuis mee op speurtocht te gaan naar stroomverbruikers, maar omdat steeds meer mensen ook op afstand live het energieverbruik willen kunnen zien zijn deze mogelijkheden toegevoegd. Met de bovenstaande veranderingen en in combinatie met port-forwarding op het internet modem is dit mogelijk.

 

Kijk ook op de downloads pagina voor een directe link naar de nieuwe app.

 

Meet je sluipverbruik

2012-04-24 08:46 door Andras Tucsni

Meet je sluipverbruik met de YouLess energiemeter

Sluipverbruik is volgens de wikipedia definitie “het gebruik van elektriciteit zonder dat men daar voordeel van heeft”. Met name de stand-by stand van elektrische apparaten is een notoire veroorzaker van sluipverbruik. Milieucentraal stelt dat voor een gemiddeld huishouden het sluipverbruik zo'n 450 kWh per jaar bedraagt. Rekenend met 22ct per kWh komt dat neer op bijna €100,- per jaar. Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden is 3500 kWh per jaar, waarmee het energieverbruik waar we “geen voordeel” van hebben maar liefst bijna 13% is. Er valt hier dus veel besparing te behalen, zonder dat daarvoor op comfort ingeleverd hoeft te worden.

 

Deze 450kWh per jaar is een gemiddelde waarde. In werkelijkheid zal dit per huishouden sterk verschillen. Met de YouLess energiemeter kan het eigen sluipverbruik makkelijk gemeten worden omdat de YouLess het totale energieverbruik meet (zie ook deze review). Het sluipverbruik wordt opgebouwd door de vele elektrische apparaten die we in huis hebben. Door het totaalverbruik te meten wanneer alle apparaten 'uit' staan heb je zodoende automatisch het sluipverbruik te pakken.

 

Het ideale moment om het sluipverbruik te meten is dan ook midden in de nacht, of wanneer niemand thuis is. Dan staan alle apparaten zoveel mogelijk uitgeschakeld als het goed is. Omdat de koelkast ook af en toe aanslaat moet het laagste verbruik in de nacht gezocht worden om het sluipverbruik te bepalen.

 

Met de online energiemanager Bidgely waarmee de YouLess kan koppelen is dit laagste verbruik eenvoudig visueel uit het dashboard grafiek te bepalen door een minimumpunt in de nacht te zoeken:

 

tl_files/blog/sluip.png

Ons sluipverbruik thuis blijkt 58 Watt te zijn. Op jaarbasis komt dat neer op 0,058*365*24 = 508 kWh. Oei, dat is dus meer dan het gemiddelde. Dat moet beter kunnen..

 

Om het voor mezelf een beetje goed te praten heb ik bedacht dat ik het verbruik van de mechanische ventilatie hier nog van af mag trekken (waarover in een andere post meer). Van dat verbruik heb ik immers wel voordeel omdat het voor een goed binnenklimaat zorgt.

 

 

Sluipverbruik is volgens de wikipedia definitie “het gebruik van elektriciteit zonder dat men daar voordeel van heeft”. Met name de stand-by stand van elektrische apparaten is een notoire veroorzaker van sluipverbruik. Milieucentraal stelt dat voor een gemiddeld huishouden het sluipverbruik zo'n 450 kWh per jaar bedraagt. Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden is 3500 kWh per jaar, waarmee het energieverbruik waar we “geen voordeel” van hebben maar liefst bijna 13% is. Er valt hier dus veel besparing te behalen, zonder dat daarvoor op comfort ingeleverd hoeft te worden.

 

Deze 450kWh per jaar is een gemiddelde waarde. In werkelijkheid zal dit per huishouden sterk verschillen. Met de YouLess energiemeter kan het eigen sluipverbruik makkelijk gemeten worden omdat deze het totale energieverbruik meet. Het sluipverbruik wordt opgebouwd door de vele elektrische apparaten die we in huis hebben. Door het totaalverbruik te meten wanneer alle apparaten 'uit' staan heb je zodoende automatisch het sluipverbruik te pakken.

 

Het ideale moment om het sluipverbruik te meten is dan ook midden in de nacht, of wanneer niemand thuis is. Dan staan alle apparaten zoveel mogelijk uitgeschakeld als het goed is. Omdat de koelkast ook af en toe aanslaat moet het laagste verbruik in de nacht gezocht worden om het sluipverbruik te bepalen.

 

Met de online energiemanager Bidgely waarmee de YouLess kan koppelen is dit laagste verbruik eenvoudig visueel uit het dashboard grafiek te bepalen door een minimumpunt in de nacht te zoeken:

Verbruik van vandaag zichtbaar op Bidgely

2012-04-14 20:56 door Andras Tucsni

In mijn vorige post over de online energiemanager Bidgely schreef ik o.a. dat door een tijdzone gerelateerd issue wij hier in Nederland het energieverbruik van vandaag niet konden zien; alleen van de dagen die al gepasseerd zijn. Dit punt is nu opgelost.

 

Het zal de oplettende gebruiker opvallen dat de getoonde data alleen nog niet realtime is. Er is nog een vertraging van een paar uur waardoor nog niet alle data van de huidige dag in het dashboard zichtbaar is. Ik heb begrepen dat dit te maken heeft met de manier waarop de dataverwerking is ingericht. Er wordt momenteel bij Bidgely aan gewerkt om deze verwerking anders in te richten zodat alle data meteen in het dashboard zichtbaar wordt. Dit komt binnenkort beschikbaar (geen exacte datum bekend).

 

Gelukkig is het energieverbruik over de laatste uren ook te zien in de desktop gadget, dus in elk geval is er een alternatief totdat deze aanpassing beschikbaar komt.

Android App preview

2012-03-24 16:49 door Andras Tucsni

Preview van de Android app

Voor eigenaren van een Apple iOS apparaat is er al een YouLess app, maar Android gebruikers hebben het tot nu toe zonder app moeten stellen. Daar komt binnenkort verandering in. In het korte (halve minuut) filmpje hieronder laten we alvast een preview zien van de Android app. Een demo is tenslotte toch geloofwaardiger dan alleen maar een aankondiging.

 

 

Hoewel dit een werkende demo is, zijn er nog wel wat puntjes die op de i gezet moeten worden waardoor we de app nu nog niet kunnen releasen. We zullen t.z.t. een beta als download beschikbaar stellen om feedback te krijgen over hoe de app werkt op diverse Android apparaten. Als we deze feedback verwerkt hebben zetten we de app in de Android market.

Bidgely - vooruitblik

2012-03-13 13:49 door Andras Tucsni

Welke vernieuwingen kunnen er worden verwacht?

Een ruime maand geleden is de online energiemanagement dienst onder de naam Bidgely van start gegaan. YouLess is een zogenaamde device partner van Bidgely omdat YouLess meetgegevens met Bidgely kan koppelen zodat het energieverbruik overal online is in te zien. Ik benadruk hierbij kan, omdat we vinden dat iedereen baas over eigen data moet kunnen zijn (zie de eerdere post over Bidgely en privacy overwegingen).

 

Er bestaan tegenwoordig meerdere gratis diensten die het energieverbruik online in een grafiek kunnen tonen. De reden dat YouLess juist met Bidgely kan koppelen is dat deze ook de mogelijkheid heeft om apparaat profielen in de meetgegevens te herkennen. Er wordt als het ware automatisch naar de grafiek patronen gezocht van bepaalde typische apparaten zoals de koelkast, wasmachine, droger, etc. Zodoende kunnen er rapportages gemaakt worden over wat het verbruik van deze apparaten is, zonder dat er bij het apparaat in kwestie een stroommeter hoeft te worden geïnstalleerd. Dat is natuurlijk wel een erg handige functie.

 

Het is alleen nu nog niet zover dat deze functie in Nederland beschikbaar is. In deze post blik ik vooruit op wat er bij Bidgely op stapel staat zodat er meer duidelijkheid is over wat er van deze dienst kan worden verwacht.

 

Om te beginnen hebben wij een aantal verbeteringsverzoeken (waarvan sommige door YouLess gebruikers aangedragen) doorgegeven aan Bidgely. De volgende punten zullen naar aanleiding van deze verzoeken worden verbeterd:

 

 1. Meetgegevens van vandaag zichtbaar: De meeste gebruikers zullen wel ontdekt hebben dat de meetgegevens van vandaag niet zichtbaar zijn, alleen die van gisteren en verder terug. Dit blijkt veroorzaakt te zijn door een tijdzone gerelateerde issue aan de kant van Bidgely.

 2. Hoge resolutie van meetgegevens: Niet alle meetpunten wordt momenteel in de grafiek getoond waardoor de “tijdresolutie” minder hoog is dan zou kunnen. Dit zal worden verhoogd naar volledige tijdresolutie.

 3. Lokalisering van munteenheid en tijd: De kWh prijs zal ook in euro's kunnen worden gekozen in plaats van dollars. De tijdnotatie zal in 24 uur notatie in plaats van 12 uur notatie kunnen worden gekozen.

 4. Schaal van verticale as handmatig instelbaar: De verticale as schaal van de grafiek past zich aan aan de hoogst geregistreerde verbruikswaarde in het gekozen tijdvenster. Een enkele grote piek zorgt er dan voor dat nuances in het lagere verbruik niet goed meer zichtbaar zijn. De verticale as schaal zal daarom ook handmatig instelbaar kunnen worden gemaakt.

 5. Export van meetgegevens: Baas zijn over eigen data betekent dat je ook je data moet kunnen exporteren/downloaden en de mogelijkheid moet hebben om de gegevens op de server te laten verwijderen. Deze functie zal worden toegevoegd.

 

Een aantal punten die eerder al aangedragen waren (zoals problemen met Internet Explorer en de navigatie door de grafiek) zijn inmiddels opgelost, dus er wordt ook echt werk gemaakt van de aangeleverde feedback.

 

De automatische herkenning van apparaat profielen is zoals gezegd momenteel voor Nederland nog niet geactiveerd. Een koelkast in Amerika verbruikt namelijk makkelijk 300 Watt wanneer deze aan het koelen is en in Nederland zal dit eerder rond de 100 Watt zijn. Het gevolg is dat de apparaat profielen die nu ondersteund worden niet goed werken voor Nederlandse huishoudens. Het ondersteunen van profielen die wel voor de Nederlandse situatie werken is echter wel nadrukkelijk de bedoeling, al durfen ze daar nu nog geen datum voor toe te zeggen. Als er meer nieuws is op dit vlak is dan zullen we hier uiteraard over berichten.

 

Tenslotte een vraag die we vaker krijgen: “Blijft de dienst in de toekomst ook gratis?” Het antwoord daarop is ja. Het is alleen niet uitgesloten dat er ooit in de toekomst een onderscheid gemaakt zal worden tussen een standaard en en een betaalde premium versie. In elk zullen wij ons er altijd hard voor maken dat YouLess gebruikers gratis toegang blijven houden tot een fatsoenlijke set van monitoring en rapportage functies.

Release Gadget v0.8

2012-02-28 23:44 door Andras Tucsni

Desktop Gadget verder bijgeschaafd

Er is een nieuwe versie van de Windows desktop Gadget beschikbaar. In deze nieuwe versie 0.8 zijn een paar plooien gladgestreken die de afgelopen tijd zijn gebleken. Hieronder worden ze genoemd:

 • De Gadget werkte niet altijd goed wanneer er geen netwerk verbinding met de YouLess was bij het opstarten.
 • Bij YouLess kWh meterstanden van minder dan 100kWh werden nieuwe meetwaarden niet door de LED verklikt en niet aan de grafiek data toegevoegd.
 • De Gadget werd onresponsief wanneer de grafiek getoond werd bij kWh meterstanden van minder dan 100kWh.
 • De inkleuring onder de grafiek werd, wanneer er verder terug in de tijd werd gekeken, soms niet goed weergegeven.

Versie 0.8 is te vinden op de downloads pagina.

 

Update: Sluit voor het installeren van de nieuwe Gadget eerst de eventueel nog draaiende oude Gadget af. Windows controleert hier niet op terwijl dit wel nodig is voor een succesvolle update.

Automatisch YouLess data importeren in Excel

2012-02-21 09:12 door Martine van der Post

Veel mensen houden in Excel handmatig de meterstanden bij. Met de YouLess behoort dat klusje tot de verleden tijd. Omdat de YouLess zelf een geheugen heeft en hij binnen je thuisnetwerk kan worden benaderd, kan je een import van zijn opgeslagen data maken met MS Excel. Als voorbeeld is er op de downloadpagina een Excelbestand gezet, waarmee dagwaarden worden binnengehaald met één druk op een knop. In het bestand staat voorbeeld-data om te laten zien wat je er allemaal mee kunt doen. De data wordt in dit bestand in twee zogenaamde 'draaitabelgrafieken' geanalyseerd:

 

tl_files/blog/Excelmaandoverzicht.JPG 

 verbruik en kosten per maand

 

tl_files/blog/Exceldagoverzicht.JPG

gemiddelde verbruik en kosten per dag

 

Je kunt naar hartenlust spelen met de draaitabelgrafieken, zo kan je bijvoorbeeld kijken of het gemiddelde dagverbruik over de jaren gelijk is gebleven, of je kunt uurwaarden binnenhalen om te kijken hoe het verbruik over de dag verdeeld is (dan moet je de VBA-module aanpassen). In het voorbeeldbestand worden dagtotalen binnengehaald tot een jaar geleden (het geheugen van de YouLess is 1 jaar) zodat je minimaal 1 keer per jaar de data moet binnenhalen. Ga je uurwaarden binnenhalen, dan moet je minimaal 1 keer per week een download maken!

 

Blogpost op duurzaamgebouwd.nl

2012-02-14 14:22 door Andras Tucsni

Blogpost op duurzaamgebouwd.nl over de YouLess

Het kennisplatform over duurzaam bouwen, duurzaamgebouwd.nl, heeft vandaag een blog post gewijd aan de YouLess.

 

Lees ook het volledige YouLess persbericht.

Inritverwarming verbruik

2012-02-07 10:13 door Andras Tucsni

Het energieverbruik van een elekrische inritverwarming

Een YouLess gebruiker stuurde deze Bidgely grafiek in. In de grafiek is te zien dat er een verbruiker van maar liefst 8,5 kW gedurende een halve dag aan heeft gestaan. Om een idee te geven van hoeveel dat is: bij de meeste huishoudelijke enkelfase aansluitingen slaat de hoofdzekering in de meterkast bij ongeveer 8kW door (40A zekering).

 

Wat voor apparaat verbruikt zoveel energie? Het blijkt een elektrische inritverwarming te zijn. Door de strenge vorst van de afgelopen dagen schakelt deze in om de hellingbaan van de garage inrit ijsvrij te houden. De verwarming is in de hellingbaan aangebracht. Het is wel aardig om eens te bekijken hoeveel energie dit eigenlijk kost.

 

De verwarming staat in de grafiek ongeveer 12 uur lang aan, dat geeft een energieverbruik van 8,5x12 = 102kWh (kilowattuur). De rekenprijs voor elektriciteit waar milieucentraal van uit gaat bedraagt 22 cent per kWh. Dat betekent dat op deze dag de inritverwarming 102x0,22 = €22,50 heeft gekost. Het verbruik zal van dag tot dag verschillen, maar deze steekproef geeft wel aan dat het verbruik niet gering is.

 

Daar staat wel tegenover dat de inrit automatisch veilig gehouden wordt. Het zal echter vast goedkoper zijn om dit met strooizout te doen. Toegegeven, je moet er dan wel zelf aan denken om tijdig te strooien.

Online energiemanager vernieuwd

2012-01-28 17:16 door Andras Tucsni

myEnersave energie manager heet nu Bidgely

De YouLess kan prima gebruikt worden zonder dat er ooit iets van je energieverbruik gegevens naar een een internet dienst gestuurd worden. De gadgets en Apps vragen het energieverbruik direct op van de YouLess via het thuisnetwerk. Het kan zijn dat je hier de voorkeur aan geeft om privacy redenen; energie verbruiksgegevens die het huis niet verlaten blijven altijd privé.

 

Toch is het wel handig om ook via een online energie management dienst je energieverbruik te kunnen bekijken. Te denken valt aan de volgende voordelen:

 • Je kunt er altijd en overal (waar internet beschikbaar is) bij
 • Je hebt beschikking over je complete verbruikshistorie met een resolutie van 5 minuten
 • Er zijn extra tools beschikbaar om de verbruiksgegevens te analyseren en besparingsmogelijkheden te ontdekken
 • Het is gratis

De YouLess kan daarom desgewenst wel met een paar muisklikken aan een online energie manager gekoppeld worden. YouLess is device partner van het bedrijf myEnersave en kan (gratis) met de online energie manager van myEnersave worden gekoppeld.

 

De website van myEnersave in recentelijk vernieuwd en de energie manager dienst heet voortaan Bidgely. YouLess gebruikers die al een account hadden bij myEnersave kunnen deze met behoud van de verbruikshistorie blijven gebruiken. Wanneer je naar de oude site van myEnersave probeert te gaan wordt je vanzelf doorverwezen naar de nieuwe site. Afgezien van de nieuwe naam en vernieuwde look blijft alles gewoon werken.

 

tl_files/blog/bidgely-graph.png

 

De nieuwe site oogt fris. Het dashboard grafiek is overzichtelijker geworden en de bediening ervan is makkelijker. Je kan door het historisch verbruik navigeren met verschillende 'zoom niveaus' (dag, week, maand). Wanneer je met de muis een tijdstip selecteert wordt het verbruik getoond dat bij dat tijdstip hoort.

 

Uiteindelijk is het voor iedereen een persoonlijke keuze of je wel of niet gebruik wilt maken van een online energie management dienst. In elk geval hebben wij de privacy statement van Bidgely goed bekeken, en daarin staat dat er zorgvuldig met de persoonlijke gegevens wordt omgegaan. Bovendien hoeft een gratis online dienst niet te weten wie je bent en waar je woont, dus ook als je veel waarde hecht aan je privacy is het de overweging waard om van zo'n dienst gebruik te maken.

Controle elektriciteitsmeter

2012-01-22 16:39 door Andras Tucsni

Meet de elektriciteitsmeter zonder afwijking?

De Ombudsman schreef deze week in een artikel op hun site over consumenten die met een onverklaarbare hoge energierekening geconfronteerd worden en vermoeden dat dit aan de meter te wijten is. In dat geval geval kan de consument de netbeheerder vragen de meter opnieuw te laten ijken. Blijkt de meter toch in orde te zijn, dan moet de consument voor de kosten opdraaien. Dit kan tot €760 oplopen!

Als je zoveel geld kwijt kunt zijn, wil je wel iets meer zeker zijn van je zaak dan alleen een donkerbruin vermoeden dat het aan de meter ligt voordat je de netbeheerder inschakelt.

De YouLess leest de elektriciteitsmeter af, en gaat er dus van uit dat de meter correct meet. Als de meter teveel zou meten, dan geeft de YouLess deze te grote meting door. Wanneer een elektriciteitsmeter opeens teveel gaat meten zou je dit met de YouLess echter wel al vroegtijdig merken in plaats van aan het einde van het jaar, omdat je direct ziet dat het verbruik opeens hoger wordt zonder aanwijsbare verandering in het levenspatroon.

Het vermoeden is er dan op tijd, maar het blijft een vermoeden. Er is echter ook een eenvoudige manier om de elektriciteitsmeter met de YouLess te controleren. Deze manier heb ik vandaag uitgeprobeerd en zal ik hieronder verder beschrijven. Deze manier is natuurlijk niet zo nauwkeurig als gespecialiseerde ijk apparatuur en is daarom niet geschikt om kleine meetafwijkingen op te sporen. Als de elektriciteitsmeter de weg behoorlijk kwijt zou zijn, dan kun je dat op deze manier wel aan het licht brengen (letterlijk en figuurlijk zoals we zullen zien).

 

40 Watt gloeilamp

Alle lampen bij mij thuis zijn door spaarlampen vervangen, maar ik heb nog wat gloeilampen bewaard. Deze zijn prima geschikt als testverbruiker omdat je redelijk goed uit kunt gaan van de het vermogen dat erop staat. Voor deze test gebruik ik een 40 Watt peertje. Wanneer ik de lamp aan doe, verwacht ik dat naald van de gadget ook uitslaat met ongeveer 40 Watt. In mijn test sloeg de naald van de gadget van 141 naar 182 Watt uit; een verschil van 41 Watt (zie piek in de grafiek). De lamp zal niet precies 40 Watt zijn, waardoor het verschil van een Watt te verklaren is. Mijn elektriciteitsmeter is dus waarschijnlijk wel in orde. Ik hou die €760 in mijn zak!

Gadget met grafiek "flyout"

2012-01-15 22:35 door Andras Tucsni

Gadget uitgebreid met grafiek functie

De YouLess Gadget heeft er een nieuwe en nuttige functie bij gekregen. Naast het actuele stroomverbruik kunnen de meest recente meetwaarden nu ook in een grafiek getoond worden. Hierdoor wordt het makkelijker om een apparaat te zien in- of uitschakelen vanwege de piek in de grafiek die dit veroorzaakt.

 

Wanneer op de gadget geklikt wordt, dan verschijnt een "flyout" venster met een grafiek van het verbruik over de laatste 10 minuten. De grafiek wordt continu ververst en "scrolt" daardoor geleidelijk van rechts naar links. De schaal van de grafiek past zich net als de meter automatisch aan.

Met de pijltjes knoppen omhoog en omlaag kan de verticale schaal vastgezet worden. Door op het ronde pictogram te klikken wordt de automatische schaalaanpassing weer actief.

Het tijdvenster waarover de grafiek getekend wordt kan met de pijltjes knoppen links en rechts respectievelijk vergroot of verkleind worden. Het tijdvenster kan tot 1 dag vergroot worden. Door op de grafiek zelf te klikken wordt het tijdvenster weer naar 10 minuten terug gezet.

De "flyout" wordt gesloten door op de [X] knop rechtsboven te klikken, of met de escape toets.

 

Deze nieuwe versie 0.7 van de YouLess Gadget is te downloaden vanaf de downloads pagina. Voor diegenen die niet vanaf versie 0.6 updaten geldt dat de instellingen van oudere versies niet bewaard worden, dus vergeet niet om in elk geval het IP adres van de YouLess te noteren voordat de update wordt uitgevoerd.

Gadget versie 0.6 vrijgegeven

2012-01-07 23:39 door Andras Tucsni

Desktop Gadget verder verbeterd

De Gadget voor op de Windows desktop is weer verder verbeterd. In versie 0.6 zijn vooral bestaande functies bijgeschaafd en ziet alles er weer net beter en scherper uit. Hieronder volgt een lijst met de belangrijkste verbeteringen:

 • De weergave van de Gadget is verbeterd.
 • De onscherpe weergave van tekst die zich op sommige PC's voordeed is verholpen.
 • De animatie van de wijzer verloopt nu soepeler.
 • De robuustheid van de communicatie met de YouLess onder slechte netwerkomstandigheden is verbeterd.
 • Er worden help teksten getoond in het instellingen venster.
 • Gadget instellingen gingen in vorige versies verloren na een gadget software update. Deze blijven nu ook na een update bewaard.

De nieuwe versie is te downloaden vanaf de downloads pagina. De instellingen van de vorige versie gaan daarbij verloren, dus vergeet niet om in elk geval het IP adres van de YouLess te noteren voordat de update wordt uitgevoerd. Zoals in de laatste bullet gezegd behoort het verloren gaan van instellingen vanaf deze versie tot de verleden tijd.