Abonneer op de blog RSS feed

Op de Youless site wordt een blog bijgehouden met nieuws en tips met betrekking tot de Youless energy monitor. Volg deze blog om meer uit je Youless te halen.

Volg ons op twitter

Gebruik onze rss feed of volg ons op twitter voor aankondigingen van nieuwe posts.

 

Android app vernieuwd

door Andras Tucsni

De YouLess Android app heeft een vernieuwde user interface gekregen

De Youless Android app is vernieuwd! Het grootste verschil met de vorige app versie zit onder motorkap, waar het basis raamwerk waarop de app draait helemaal vervangen is zodat de app meer toekomstvast is.
 
Dat wil echter niet zeggen dat er geen verandering te zien is aan de buitenkant. De app navigatie heeft een modernere 'material design' look gekregen, en de performance is in het algemeen ook beter geworden; animaties en overgangen verlopen daardoor vloeiender.

Wat de app functionaliteit betreft is deze ook uitgebreid, en gelijk getrokken met de functionaliteit van de desktop gadget. Zo is er nu ook een Watt piek instelling en een 'solar mode' voor gebruikers die de Youless als zonnepanelen bruto productie meter gebruiken (en de verandering indicatie pijltjes zijn in die modus groen wanneer er meer opgewekt wordt, in plaats van rood).

Deze nieuwe 0.62 versie van de app is geschikt voor Android 4.4 (KitKat) en hoger. Voor oudere Android versies blijft de vorige app versie 0.5 nog te gebruiken.

Omdat er veel onder de motorkap is gewijzigd, wordt de 0.62 app niet over 0.5 heen geïnstalleerd, maar verschijnt deze als een aparte app, al is de naam verder hetzelfde. Het verschil is te zien aan het icoon dat een witte achtergrond heeft gekregen. Aangeraden wordt om gewoon de nieuwe versie te installeren en voor alle zekerheid de werking te controleren. Instellingen zoals het Youless IP adres moeten in de nieuwe app (eenmalig) opnieuw worden ingesteld. Vervolgens kan de oude app gerust verwijderd worden.

Het app apk bestand kan hier worden gedownload, en is uiteraard ook op de downloads pagina te vinden. Nadat het apk bestand gedownload is, kan deze worden geopend om geïnstalleerd te worden. Indien installatie van onbekende bronnen nog niet toegestaan is, dan zal er meestal automatisch gevraagd worden of dit (eventueel eenmalig) aangezet mag worden. Deze instelling kan in het algemeen gevonden worden in Instellingen > Beveiliging > Onbekende bronnen. Net als in voorgaande versies, vraagt de app alleen om een machtiging voor netwerk toegang, en heeft de app verder geen toegang tot andere informatie/functies op het toestel.

PVOutput firmware correctie

door Andras Tucsni

PVOutput firmware update en schrikkeldag correctie

Gebruikers van de PVOutput firmware hebben misschien gemerkt dat vanaf gisteren, 29 februari, recente data uploads in PVOutput niet kloppen. Dit blijkt te komen door een schrikkeldag bug die voor de PVOutput firmware tot gevolg heeft de data die gisteren waren geupload een verkeerde tijdstempel hebben meegekregen.

Voor gebruikers van onze andere firmware varianten, zoals Bidgely en Enelogic, is er niets aan de hand met de uploads; alle data die naar deze energiemanager gestuurd zijn, zijn voor deze firmwares correct.

Vanaf vandaag, 1 maart, zijn de tijdstempels weer gewoon goed, en kloppen alle PVOutput uploads vanaf nu weer gewoon. Toch zijn binnen PVOutput ook de grafieken voor 28 februari en 1 maart geraakt, als gevolg van dat er gisteren data met deze beide tijdstempels verstuurd zijn.

In deze blogpost lichten we toe hoe dit gecorrigeerd kan worden zodat de logwaarden voor 28 t/m 1 maart in PVOutput weer kloppend gemaakt kunnen worden. Voor de dagen daarna hoeft in principe tot 2020 voor wat betreft dit issue geen actie ondernomen te worden, omdat de uploads verder weer vanzelf goed gaan, maar we hebben toch ook al een firmware update beschikbaar zodat hier in 2020 geen hinder meer van ondervonden wordt.

In de interne log van de YouLess zijn onder de Week log (uurlijkse logwaarden) de correcte gegenereerde Wh waarden nog terug te vinden. Via de YouLess web interface pagina Meetgegegevens kunnen deze waarden opgevraagd worden. Deze logwaarden zijn ook voor 29 februari beschikbaar, al wordt 29 februari niet in het tijdstempel vermeld; uit de volgorde (tussen 28 februari en 1 maart) is op te maken dat het om 29 februari gaat.

De log uurwaarden kunnen voor een bepaalde dag bij elkaar opgeteld worden, en vervolgens op PVOutput onder het Your Outputs → Daily → Edit() menu voor de betreffende dag als Wh waarde ingevoerd worden. De oude incorrecte waarde wordt daarmee overschreven, en de data in PVOutput is hiermee dan gecorrigeerd. Dit zou dan in principe voor de dagen 28 februari t/m 1 maart gedaan moeten worden om het weer kloppend te maken.

Zoals gezegd is de oorzaak inmiddels opgelost in een nieuwe firmware versie 1.2.2-PO, welke ook op onze downloads pagina te vinden is. Aangezien de upload vanzelf weer goed zal gaan vanaf 2 maart, is er in principe tot 2020 geen directe urgentie om deze firmware te laden, maar we wilden toch de oplossing in elk geval nu al beschikbaar stellen.

Onze excuses voor het ongemak dat hierdoor is ontstaan voor PVOutput gebruikers. We hopen dat met de bovenstaande informatie iedereen toch de upload data kan corrigeren. Met de firmware update zal dit in elk geval in de (verre) toekomst niet meer gebeuren.

 

Edit/Addendum: Het volgende geldt voor alle 1.2.0 Youless firmwares:

In de interne log maandrapportage van de Youless webinterface beginnen de maandoverzichten voor bepaalde maanden op de 2e dag van de maand in plaats van de eerste. De laatste waarde in het overzicht is van de eerste dag van de volgende maand. De getoonde waarden zijn verder correct, en de werking van de office macro's blijft ook behouden; het is enkel een verschuiving in het overzicht. Er is m.a.w. in principe hierdoor geen functieverlies.

 

De interne daglogwaarde voor 28 februari is voorts niet juist geweest op die specifieke dag. De overige interne daglogwaarden zijn verder wel correct.

 

Vanwege het bovenstaande zijn er ook 1.2.2 versies op de downloads pagina beschikbaar gesteld voor de overige firmwares. Net als voor de PVOutput firmware is er tot 2020 geen directe urgentie voor deze update, maar de update is bij deze wel beschikbaar.

YouLess Gadget V1.1.0

door Andras Tucsni

Nieuwe versie YouLess Desktop Gadget

Naar aanleiding van een mailwisseling met de maker van 8gadgetpack, Helmut Buhler, is er nu een nieuwe versie van de YouLess desktop gadget voor Windows. De 8gadgetpack heeft een aantal veranderingen doorgemaakt vanaf V13 om beter te werken met high DPI schermen, en om ook op Windows 10 te werken.

Er ontstonden echter wat fouten in de weergave van de YouLess gadget vanaf versie 13, en deze zijn uiteindelijk na de mailwisseling met Helmut in versie 15 opgelost. Voor de YouLess gadget moest om alles op te lossen ook een aanpassing in het settings menu worden doorgevoerd, wat in deze versie V1.1.0 gedaan is.

De gelegenheid is aangegrepen om meteen ook een paar andere verbeteringen, en ook vernieuwingen door te voeren. Hieronder volgt een lijst met de belangrijkste vernieuwingen:

  • De flyout grafiek kan optioneel ook als grote grafiek getoond worden, zodat er meer detail zichtbaar is.
  • Het is mogelijk om een caption/label in te stellen, wat handig is voor gebruikers die meerdere Youless gadgets op de desktop hebben draaien.
  • De Gadget kan in een nieuwe modus draaien; de bruto productie modus. Dit is handig voor gebruikers die de YouLess voor zonnestroom of andere bruto productie monitoring gebruiken. De Gadget toont het vermogen dan niet alleen in Watts, maar ook als percentage van het Watt piek vermogen.
  • De schaling/zoom van de flyout grafiek kan nu ook met touch of middels het slepen met de muis worden aangepast.

Grote flyout grafiek

 

Een volledige lijst met alle verbeteringen kan in de changelog bij de download gevonden worden.

De nieuwste versie van de gadget kan uiteraard op onze downloads pagina gevonden worden. Het updaten kan eenvoudig worden gedaan door het youless.gadget download bestand te open. Let er wel op dat het soms nodig kan zijn het systeem eerst een herstart te geven voordat een nieuwere gadget versie goed installeert (zie het readme bestand voor meer details).

Wat betreft High DPI schermen blijft er tenslotte nog één ding te wensen over, namelijk de grootte van de YouLess gadget. Deze blijft nu 130x130 pixels, ongeacht de scherm instellingen en blijft zo dus aan de kleine kant voor High DPI. Er is een 8gadgetpack issue die nog opgelost moet worden voordat de YouLess gadget ook zonder problemen mee kan schalen met de scherm instellingen, en hiervoor wordt momenteel nog naar een oplossing gezocht.

Nieuwe PVOutput firmware

door Andras Tucsni

PVOutput firmware update

Het is sommige gebruikers van de PVOutput firmware opgevallen dat wanneer de tabel met “live” waarden bij PVOutput opgevraagd wordt, er soms weleens een datapunt ontbreekt.
 

tl_files/blog/missing-pvoutput-table-point.png

 
Voor de meetnauwkeurigheid maakt dat in principe niet uit, want bij elke upload wordt de totaal kWh stand doorgestuurd. Het is dus goed om te weten dat hierdoor geen 'fout' ontstaat. Ook in de live grafiek is het in de praktijk niet zichtbaar, tenminste wanneer er alleen productie data met PVOutput gekoppeld is (als er ook verbruiksdata gekoppeld is, dan is er wel een onderbreking in de grafiek zichtbaar, maar de meeste gebruikers hebben alleen productiedata gekoppeld). De grafieklijn wordt namelijk verder getekend (geïnterpoleerd) bij het ontbrekende punt, en ziet er zo nog steeds 'vloeiend' uit.
 

tl_files/blog/missing-pvoutput-graph-point.png

 
Hoewel het vaak maar om 1 of 2 missende punten op een dag gaat, is het toch een iets lagere resolutie dan wat mogelijk zou zijn. Ook vonden wij dit opvallend omdat het upload mechanisme niet wezenlijk verschilt van het mechanisme dat gebruikt wordt bij andere energiemanagers, waarbij in de regel geen datapunten gemist worden.
 
In eerste instantie konden wij het hier niet reproduceren in tests, maar na het te blijven proberen, konden we toch een keer zien dat de PVOutput server een enkele keer geen reactie gaf op een upload poging. Om precies te zijn werd er wel een TCP/IP connectie tot stand gebracht, maar volgde er geen HTTP response van de PVOutput server.
 
Hierop hebben wij contact opgenomen met PVOutput om te vragen wat ze zouden adviseren, en het antwoord daarop was dat er bij het uitblijven van antwoord het beste gewoon kort daarop nog een retry poging gedaan kan worden.
 
Dit is nu volgens deze aanwijzing van PVOutput geïmplementeerd in firmware versie 1.2.0-PO4. Deze versie kan vanaf onze downloads pagina gedownload worden.
 
Wat betreft het flashen van de firmware: in deze blogpost kan worden nagelezen (en in een screencast worden gezien) hoe het flashen van de Youless firmware met onze flash utility in zijn werk gaat.
 

Nieuwe versie configuratie wizard

door Andras Tucsni

Configuratie wizard versie 1.2

Met de configuratie wizard wordt de YouLess eenvoudig en snel geconfigureerd voor het (thuis)netwerk waarop hij aangesloten wordt. De YouLess krijgt daarbij een vast IP adres, zodat hij ook zonder online internet dienst zelfstandig makkelijk samen kan werken met apps, widgets, en derde partij toepassingen.

 

Het internet modem wordt echter meestal na verloop van tijd vervangen door een ander modem, en daarbij kan de (thuis)netwerk nummering ook veranderen (afhankelijk van de voorkeuren van de modem fabrikant). Het YouLess IP adres 'past' in dat geval niet meer bij het nieuwe modem, en de YouLess kan dan niet meer benaderd worden nadat het modem is vervangen.

 

De logische oplossing is dan om de configuratie wizard gewoon nog een keer te draaien zodat deze een nieuw IP kan configureren dat wel 'past' bij de nieuwe situatie. Nu is het alleen zo dat om netwerk veiligheidsredenen, het oude IP adres eerst expliciet gewist moet worden door de gebruiker. De oude configuratie wizard was hier niet voldoende duidelijk over, wat voor verwarring zorgde omdat bij de allereerste configuratie dit niet nodig was; de YouLess heeft af fabriek nog geen IP adres dus deze hoeft de eerste keer ook niet eerst gewist te worden.

 

De configuratie wizard is daarom verbeterd met een extra stap die hierop controleert. Als blijkt dat het oude IP adres eerst gewist moet worden, dan wordt de gebruiker met een animatie voorgedaan hoe dit gaat. Dat maakt het wel zo makkelijk, en op die manier hoeft de gebruikershandleiding er ook niet bij gepakt te worden.

 

tl_files/blog/WizardCheckLed.png

 
Verder zijn er nog andere kleinere vernieuwingen/verbeteringen doorgevoerd, waaronder:
 

  • Ondersteuning Engelse en Duitse taal
  • Verbeterde netwerk detectie
  • Betere afhandeling van uitzonderingssituaties

 
De nieuwe configuratie wizard versie 1.2 is op de gebruikelijke plaats vanaf onze downloads pagina te downloaden.