Abonneer op de blog RSS feed

Op de Youless site wordt een blog bijgehouden met nieuws en tips met betrekking tot de Youless energy monitor. Volg deze blog om meer uit je Youless te halen.

Volg ons op twitter

Gebruik onze rss feed of volg ons op twitter voor aankondigingen van nieuwe posts.

 

Youless spreadsheets verbeterd

door Andras Tucsni

Nieuwe versie Excel en Calc spreadsheets

 
Hoewel de Youless zelfstandig data kan uploaden naar een online dienst zoals Bidgely, zijn er ook gebruikers die graag de data zelf offline willen hebben in een spreadsheet. De meest voorkomende manier om data uit een apparaat in een office pakket te krijgen, is meestal om een export te doen naar een .csv bestand en dit bestand vervolgens weer te importeren het office pakket.
 
Omdat we dit voor de Youless handiger wilden maken hebben we voor de twee meest gebruikte spreadsheet programma's (Microsoft Excel en OpenOffice/LibreOffice Calc) een macro gemaakt die met één druk op de knop de data via het netwerk uit de Youless leest en de spreadsheet aanvult met de nieuwste meetwaarden.
 
De vorige versie van de Excel macro haalde de data echter t/m de laatste dag van de vorige maand binnen, waardoor de meest recente data ontbrak. We hebben dit nu verbeterd zodat de verbruiksgegevens t/m de laatste dag binnengehaald worden. Voor Calc was dat al zo.
 
Naast de dagwaarden is het nu voor versie 3 van beide macro's ook mogelijk om uurwaarden te laden. Hoewel waarschijnlijk vooral de dagwaarden praktisch zijn bij spreadsheet gebruik, hebben we dit erbij gedaan omdat er een paar keer om gevraagd is. In de Calc macro is verder een probleem opgelost zodat deze nu ook met LibreOffice werkt.
 
De macro's zijn dus voornamelijk bedoeld als vervanging van de .csv import/export procedure. We hebben verder nog als extra een paar grafieken in de spreadsheets toegevoegd als voorbeeld van hoe de data gepresenteerd kan worden. Vooral in de Excel spreadsheet zijn deze voorbeelden vrij uitgebreid; in deze nieuwe versie worden de nieuwe uurwaarden ook in een grafiek getoond.
 
tl_files/blog/ExcelWeekoverzicht.JPG
 
De spreadsheets met embedded macro's zijn te downloaden van de downloads pagina. Let er op dat het mogen uitvoeren van macro's standaard uit staat in office paketten. Dit moet wel eerst aangezet worden; bij voorkeur zodanig dat er na het openen van de spreadsheet eerst akkoord gegeven moet worden om het uitvoeren van de macro's in het bestand toe te staan.

Youless en domotica

door Andras Tucsni

Mogelijkheden om de Youless te koppelen met domotica systemen

Het is een poosje rustig geweest op het Youless blog, maar dat betekent niet dat er ondertussen niets gebeurd is. Achter de schermen is er ondertussen doorgewerkt; daarover volgt binnenkort meer op dit blog.

 

Eerst besteed ik hier nu aandacht aan het werk dat anderen gedaan hebben, namelijk de mogelijkheid om de Youless met domotica systemen te koppelen. De Youless is is een open apparaat met een open interface zodat iedereen die dat wil de Youless data kan koppelen met eigen software of systemen. Dat is dan ook gebeurd; er zijn inmiddels door diverse mensen scripts, widgets en koppelingen met domotica systemen gemaakt.

 

Het tonen van het energieverbruik in huis is eigenlijk iets dat standaard in een domotica systeem thuis hoort. Het is daarom niet vreemd dat er koppelingen voor de Youless zijn gemaakt in domotica systemen die flexibel zijn wat betreft mogelijkheden om via het netwerk data in te lezen. Hieronder volgt een overzicht van domotica systemen waarmee dit mogelijk is:

 

 

Homeseer: De Youless werd al vrij vroeg gespot op het domotica.eu forum waar een script voor het koppelen van de Youless met Homeseer is gepost (met dank aan Yellowbird en nikagl).

 

 

Domotiga: In het Nederlandse Domotiga “Open Source home automation for Linux” is ook een Youless koppeling toegevoegd (met dank aan TD-er, Pixelmagic en Ron Klinkien).

 

tl_files/blog/Domotiga.jpg

 

 

Vera (Micasaverde): Meinaart van Straalen heeft een Youless plugin gemaakt voor Vera. Deze functionaliteit is als MiOS plugin te downloaden.

 

tl_files/blog/Vera.png

 

 

Domoticz: Domoticz is een nieuw open source domotica platform die sinds kort ook een koppeling met Youless ondersteunt (met dank aan gizmocuz).

 

Waarschijnlijk zullen er nog wel meer volgen in de toekomst, of misschien is bovenstaande lijst nog niet compleet (in dat geval hoor ik dat graag). Wanneer er meer mogelijkheden verschijnen zal ik daar nog een follow-up over posten.

 

EDIT (per email ontvangen):

tl_files/blog/Powerhome.pngPowerhome: In Powerhome is het ook mogelijk de Youless data in te lezen en dit op een virtuele elektriciteitsmeter te visualiseren (met dank aan Peter Krom). Zie ook hier voor meer informatie.

 

N.B. Waar ik geen expliciete toestemming had om de volledige namen van auteurs te gebruiken heb ik alleen nicknames genoemd in de creditering.

Youless Gadget op Windows 8

door Andras Tucsni

Vandaag heeft Microsoft Windows 8 gelanceerd in Nederland en België. Hoewel je als gebruiker standaard op een nieuw start screen met apps in de vorm van “tegeltjes” terecht komt, is de oude vertrouwde desktop er ook nog steeds.

 

Wie de gadgets voor op de desktop zoekt die in Windows Vista geïntroduceerd zijn, zal deze echter niet vinden; deze zijn op het laatste moment uit Windows 8 verwijderd. Dat is jammer, want gadgets kunnen een nuttige aanvulling van de desktop omgeving zijn en ook de Youless gadget kan zo niet zonder meer gebruikt worden op Windows 8.

 

Gelukkig heeft Helmut Buhler de 8gadgetpack uitgebracht; een gratis download waarmee gadgets toch weer gewoon te gebruiken zijn op Windows 8 (bedankt revolution-nl voor de tip).

 

Naast het terugbrengen van de gadget functionaliteit zijn er ook een aantal gadgets bij gebundeld die de auteur tevens de moeite waard vindt. Ook de 7-sidebar gadget waarover ik eerder gepost heb zit hier tussen. Nadat de 8gadgetpack is geïnstalleerd kunnen gadgets (bestanden met de .gadget extensie) weer gewoon geinstalleerd worden. Let er hierbij uiteraard op dat de gadget van een betrouwbare bron/site afkomstig is.

 

Zodoende kan de Youless gadget dus toch ook op Windows 8 worden gebruikt. En wie weet, komt er op een dag ook een Youless "tegeltje" voor op de start screen...

 

OpenOffice Calc macro

door Andras Tucsni

Sommige mensen willen graag zelf in een spreadsheet kunnen rekenen aan de Youless loggegevens. Voor deze mensen hebben we eerder al een Excel bestand met synchronisatie macro aan de downloads toegevoegd.

 

In het office landschap is er echter ook nog een andere bekende office suite, namelijk OpenOffice (en verwanten). Deze is ook nog eens gratis te verkrijgen. Hoewel excel bestanden vaak in OpenOffice kunnen worden geopend is het voor macro's meestal toch net anders, waardoor de Excel macro niet werkt in OpenOffice.

 

Op verzoek van een aantal gebruikers hebben we daarom nu ook een OpenOffice Calc spreadsheet (ods) bestand met synchronisatie macro aan de dowloads pagina toegevoegd. In deze post behandelen we hoe deze kan worden gebruikt.

 

Het werkt eigenlijk heel eenvoudig. Nadat het bestand voor de eerste keer is geopend moet het IP adres van de YouLess in cel E1 worden ingevuld. Wanneer daarna op de synchroniseren knop wordt gedrukt worden alle daglogwaarden over het netwerk in de spreadsheet geladen. Wanneer de spreadsheet wordt opgeslagen/afgesloten en de volgende keer weer wordt geopend, dan worden na de synchronisatie de ontbrekende nieuwe dagen toegevoegd. Omdat de YouLess tot een jaar aan logdata intern opslaat, is het voldoende om tenminste 1x per jaar te synchroniseren.

 

tl_files/blog/calcsync.png

 

Deze laatste handeling van het drukken op synchroniseren kan ook nog bespaard worden. Wanneer het hokje synchroniseren na openen bestand is aangevinkt, dan wordt de spreadsheet automatisch na het openen bijgewerkt. Op deze manier hoeft er dus helemaal niets meer gedaan te worden om logwaarden in de spreadsheet te krijgen; makkelijker dan dit kunnen we het niet maken.

 

Om OpenOffice macro's van onbekende bronnen te laten uitvoeren moet wel eerst het macro beveiligingsniveau op medium worden gezet. Het venster om dit in te stellen wordt als volgt geopend:

 

Extra->Opties, OpenOffice.org->Beveiliging->Macroveiligheid

 

Op het medium niveau wordt de gebruiker voor de veiligheid nog wel om toestemming gevraagd om een macro uit te voeren.

YouLess iOS app 1.2

door Andras Tucsni

Wanneer je ook buitenshuis met je app de Youless wilt kunnen benaderen, dan kan dit door een port forwarding regel in je internet modem in te stellen. Hiermee maak je de web interface (poort 80) van de Youless ook vanaf het internet bereikbaar. In de Youless app kan dan als IP adres het internet (publieke) IP adres (of naam) van het eigen modem worden ingesteld, in plaats van het LAN (lokale) IP adres op het thuisnetwerk.

 

Wanneer de Youless vanaf het internet te benaderen is, dan is het wel verstandig om deze met een wachtwoord te beveiligen. Dit wachtwoord kan onder het systeem menu van de Youless worden ingesteld. Een app of widget heeft dan uiteraard dit wachtwoord nodig om toegang tot de Youless te krijgen.

 

In versie 1.2 van de Youless iOS app is het mogelijk om een wachtwoord in de app in te stellen, zodat de Youless met een wachtwoord kan worden beveiligd en ook vanuit de app te benaderen is. Deze update is nu vanuit de App Store te downloaden. Op de downloads pagina is een directe link naar de app te vinden.